Србија и Балкан

Петковић: Приштина да се не игра ватром

Петар Петковић саопштио да Приштина својим претњама, да тзв. Косовске безбедносне снаге могу да делују на северу Косова и Метохије, додатно дестабилизује ситуацију на Косову и Метохији
Петковић: Приштина да се не игра ватром© TANJUG/STF

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је да  су последње најаве приштинских функционера да тзв. Косовске безбедносне снаге могу да делују на територији читаве покрајине, укључујући и север, још једна алармантна претња из Приштине, јер је крајњи циљ протеривање Срба са њихових вековних огњишта.

"Београд никоме неће дозволити да од Срба на Косову и Метохији прави глинене голубове и увек ће бити уз свој народ", рекао је Петковић, позивајући међународне мисије да се "јасно одреде према оваквој неодговорној и опасној најави Куртијевих сарадника који само желе сукобе, тензије и нове кризе".

"Свим међународним факторима јасно је да такозване КБС немају шта да траже на северу покрајине, али Курти и његови сарадници очигледно желе да крше, посебно оне споразуме који чувају мир и гарантују безбедност Срба на КиМ, јер тако желе да се обрачунају са нашим народом у покрајини, посебно са Србима на северу", додао је Петковић, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Председник Скупштине тзв. Косова Гљаук Коњуфц изјавио је да припадници "Косовских безбедносних снага" могу да делују широм "Косова", укључујући и Север.

"Што се тиче специјалних операција, вежби или било ког другог питања, нећемо ништа учинити без координације са нашим међународним пријатељима и НАТО-ом", рекао је Коњуфца.

Петковић је, након ових изјава, поручио приштинским властима да се "не играју са ватром" и упозорио да "запаљивим" изјавама, најавама и потезима додатно дестабилизују безбедносну ситуацију на Косову и Метохији коју су већ нарушили својим једностраним и противправним и насилним потезима у вези са таблицама.

Директор Канцеларије за КиМ, подсетио је да према споразуму који је са властима у Приштини 2013. године потписао и гарантовао тадашњи генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмунсен, недвосмислено се истиче да било које војне формације из Приштине не могу деловати у четири општине на северу КиМ, без претходног дуплог одобрења команданта Кфора и четири градоначелника са севера Косова и Метохије.

''Та гаранција потписана је и донета истог дана када и Бриселски споразум, што додатно указује да је тај документ био и услов за Бриселски споразум", саопштио је Петковић и додао:

"Нека се у Приштини не играју ватром и престану да запаљивим изјавама, најавама и потезима додатно дестабилизују безбедносну ситуацију на Косову и Метохији коју су већ нарушили својим једностраним и противправним и насилним потезима у вези са таблицама".

image