Србија и Балкан

Две недеље пре истека рока: Позната имена будућих министара, седница Скупштине ЦГ следеће недеље?

Црна Гора добија нову владу - и то пре истека рока
Две недеље пре истека рока: Позната имена будућих министара, седница Скупштине ЦГ следеће недеље?© R.R./ATAImages

Црна Гора могла би већ крајем наредне недеље, десетак – дванаест дана пре истека законског рока и после скоро 80 дана преговарања и договарања да добије нову, 44. владу.

За сада се 26. октобар помиње као дан када би у Скупштини Црне Горе могло да буде одржано гласање, најпре о председнику Скупштине - за ову функцију према Споразумом о формирању парламентарне већине предложен је Андрија Мандић, један од лидера ЗБЦГ - а затим и гласање о новој влади.

Иначе, поменути Споразум о скупштинској већини потписали су будући премијер и лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић, лидери Нове српске демократије Андрија Мандић и Демократске народне партије Милан Кнежевић, Демократа Алекса Бечић, Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић, ЦИВИС-а Срђан Павићевић, те лидери пет албанских партија, три које чине Албански форум: Ник Ђељошај, Иван Иванај и Ферхат Диноша и две које су у коалицији Албанска алијанса: Фатмир Ђека и Генци Ниманбегу.

Назире се и персонални састав будуће владе. Главни одбор Покрета Европа сад чији ће лидер Милојко Спајић водити 44. владу саопштио је да је усвојен предлог Споразума и предлог Спајића за министре.

Из ове странке посебно је наглашено да је на "електронској седници Главног одбора ПЕС-а прихваћен предложени Споразум о формирању парламентарне већине, без гласова против".

На седници је такође, "без гласова против, потврђен предлог мандатара Милојка Спајића за будуће чланове 44. владе у оквиру ресора који по Споразуму припадају ПЕС-у".

Како је објавио ПЕС, министар спољних послова Црне Горе биће др Филип Ивановић, министар европских послова - Маида Горчевић, министар просвете, науке и иновација - проф. др Анђела Јакшић Стојановић, министар правде - Андреј Миловић, министар рада и социјалног старања - Наида Нишић, министар здравља - др Војислав Шимун, министар енергетике и рударства - проф. др Саша Мујовић, министар просторног планирања, урбанизма и државне имовине - Јанко Одовић, министар саобраћаја и поморства - Филип Радуловић и министар финансија - Новица Вуковић.

Заседало је и председништво Демократа а лидер ове странке Алекса Бечић биће, како је одлучено, предложен за заменика премијера за безбедност, унутрашњу политику, европске и вањске послове. Др Момо Kопривица, кандидат је за потпредседника Владе задуженог за политички систем, правосуђе и антикорупцију.

Председништво Демократске Црне Горе предложило је Драгана Kраповића за министра одбране и Бориса Богдановића за министра унутрашњих послова. За новог министра културе предложена је Тамара Вујовић, а председник Општине Kолашин Владимир Мартиновић кандидат за министар туризма, екологије, одрживог развоја и развоја севера.

Формирање нове Владе, саопштено је из ове странке, "није само промена власти, то је прекретница и свеобухватан искорак ка редефинисању наших државних приоритета и амбиција".

"Свесни одговорности која нам је поверена и препознајући значај безбедносног сектора и борбе против организованог криминала и корупције за стабилност и просперитет наше земље, одлучно смо посвећени јачању институционалних механизама, успостављању строжих регулаторних оквира и развијању свеобухватне стратегије која ће осигурати да Црна Гора остане не само заштићена, него и отпорна на све унутрашње и спољне претње. У тој мисији, кључна је сарадња с грађанима, цивилним сектором и међународним партнерима, јер само заједничким напорима можемо поставити темеље сигурне, транспарентне и просперитетне будућности за све нас", закључује се у саопштењу Демократа.

Социјалистичка народна партија задржаће ресоре пољопривреде и шумарства и спорта и младих, док ће албанске партије руководити ресорима људских и мањинских права и јавне управе а имаће и место потпредседника владе.

image