Србија и Балкан

Прва конференција о КиМ у САД: Молитва за мир, стабилност и правду

Република Србија први пут организује скуп искључиво посвећен Косову и Метохији на простору САД
Прва конференција о КиМ у САД: Молитва за мир, стабилност и правдуGetty © Sarah Silbiger

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић отворио је данас у Вашингтону конференцију "Молитва за мир, стабилност и правду", посвећену Косову и Метохији, истичући да је Србија у последњих 20 месеци суочена са ситуацијом без преседана - са етничким чишћењем Срба са КиМ, те да су основне вредности за које се залаже међународна заједница данас нападнуте од стране Аљбина Куртија, због чега је време да се реагује.

"Идеја ове конференције је да се састанемо, како бисте чули оно што се дешава на Косову и Метохији. Истовремено, да упутимо позив за акцију српској заједници у САД, јер наша браћа и сестре, наша земља и црква на КиМ вас требају у ово време", поручио је Ђурић, преноси "Косово онлајн".

Указао је да је после 1999. године 247.000 Срба протерано са КиМ, што је ситуација без преседана у послератној историји. Огромна већина се није вратила својим кућама – вратило се само 1,7 одсто Срба, што је најнижа стопа повратка било где у свету по званичним подацима Уједињених нација, указао је амбасадор Србије.

Примера ради, навео је да су поједини градови, попут Призрена, некадашњег главног српског града - остали без Срба.

"Било је 42.000 Срба, а данас је свега 20 старијих грађана. Да није наше цркве, у Призрену не бисмо имали ниједног Србина", рекао је Ђурић.

Истакао је да је Србија после 2000. преузела другачији политички смер, окренут према Европи, али да се насиље према Србима наставило, подсећајући на погром 2004. године.

"Насиље које је трајало данима није спречено. Запаљено је 35 цркава и манастира. 'Косово' је 2008. награђено још једном подршком једностраним проглашењем независности. 'Косово' је прогласило независност у ситуацији у којој је Србија имала демократску владу, на европском путу, која је била чланица Савета Европе, ОЕБС-а, бројних организација… Никада није спроведен референдум, већ само одлука моноетничке групе, без подршке српске заједнице. Нажалост, бројне земље су признале", рекао је Ђурић.

Подсетио је и да је 2010. Генерална скупштина УН усвојила одлуку да подржи процес дијалога, са циљем стварања мира и стабилности, нормалних односа унутар КиМ, у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244.

"Процес дијалога имао је успоне и падове. Договорили смо 2013. године Бриселски споразум, а кључни елементи су били да је статусно неутралан, без прејудицирања страна о статусу, али да дозвољава Србима да се интегришу у институције, уз мултиетничку јединицу за заштиту манастира. Иако то није било идеално донело је неку врсту стабилности", рекао је амбасадор.

Указао је да су пре 20 месеци ствари почеле брзо да се погоршавају на КиМ, избором Аљбина Куртија на место премијера.

Конкретно деловање 

Ђурић је данас најавио да ће се учесници прве конференције о Косову и Метохији окупити како би почели конкретно да делују и позвали на мир, стабилност и правду за српски народ на КиМ, у време када је мир пољуљан у региону и у свету.

"У часу када је, не нашом кривицом, мир пољуљан у нашем региону, па и читавом свету, ми окупљамо наше исељенике, сународнике и америчке пријатеље, да ступимо у конкретно деловање и позовемо на мир, стабилност и правду за српски народ на Косову и Метохији", навео је Ђурић у објави на Иксу. 

Циљ конференције, која је окупила велики број угледних Срба из дијаспоре, али и представнике спрских институција са КиМ, јесте да се расветли репресија коју српски народ трпи под премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем и да се америчкој јавности пошаље заједничка, јасна порука о континуираном кршењу људских права Срба на КиМ што је, како се наводи у позиву на конференцију, кључна ствар која захтева хитну пажњу и деловање.

Истина о КиМ мора да се "пробије"

Скупу су се обратили и директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон и владика источноамерички Иринеј.

Истина о КиМ мора да се "пробије", а та истина је да данас на КиМ страдају деца, невине жртве, да се Срби хапсе само зато што су Срби и зато што носе мајицу са сликом српског манастира, упозорио је Гујон.

Он је истакао да је такав скуп важан управо како би се широј јавности представило шта се дешава на КиМ.

"Људи у дијаспори су наши амбасадори. То значи да народна дипломатија, која постоји поред државне, има изузетно велику улогу. Ви сте ти који разумете амерички менталитет, на шта реагују. Зато треба говорити шта се данас дешава на КиМ, али и о прошлости. Све што се дешава данас је последица прошлости", рекао је Гујон.

Навео је да су Срби пет векова живели у Отоманском царству, а преживљавали захваљујући цркви и осећају за историју који се преноси из генерације у генерацију.

"Зато данас имамо још Србе на КиМ, зато нису нестали и нису асимиловани", казао је Гујон.

Подсетио је да је почетком ове године, на Бадњи дан, на КиМ рањен српски дечак.

"Када видите ту слику, то погађа свакога. И Француза, Американца, Енглеза. О томе морамо да говоримо. Морамо да говоримо ту истину", поручио је Гујон.

Подсетио је како је сам пре неколико година почео да помаже српском народу на КиМ, од прикупљања помоћи продајом колача.

"Успели да окупимо око наше идеје 12.000 француских породица. Свако од нас то може. Потребан је континуитет, јер не може ништа преко ноћи. Континуитет на дневном нивоу и то годинама. Истина ће изаћи на површину, на нама је да се то деси што пре", назначио је Гујон.

Он је захвалио амбасадору Марку Ђурићу на организацији скупа, додајући да је то други скуп српске дијаспоре у шест месеци, што је велика ствар.

"Нико није урадио тако нешто. То показује бригу државе према српској дијаспори", додао је Гујон.

СПЦ је симбол егзистенције српског народа

Епископ источноамерички Иринеј изјавио је да је такав скуп веома важан како би се чула истина, истичући да је СПЦ симбол егзистенције српског народа где год да живи.

"Зато сам управо и дошао овде, да учествујем на скупу, како бисмо, као Црква показали да ми нисмо ти који стојимо иза нереда. Црква држи до реда, поретка…", рекао је епископ Иринеј за "Косово онлајн".

Указао је да је Српска православна црква живи симбол егзистенције српског народа.

"Где год има цркве или манастира, значи да је српски народ присутан и остаће на том месту. И не само да опстане, него да има просперитет и да живи пуним духом. И да пуним плућима живи на КиМ. То је велика жеља Цркве и зато се дистанцирамо од свега што се дешава на КиМ, јер ми не стојимо иза тога. Истина мора да се истиче на сваком кораку", нагласио је епископ Иринеј.

Коментаришући јучерашњу депортацију игумана манастира Девина вода код Звечана, Фотија, без образложења, истакао је да је то "страшна ствар".

image