Србија и Балкан

ОЕБС: Тражимо појашњење за депортацију игумана Фотија

Мисија је пружила подршку оцу Фотију, кажу из ОЕБС-а
ОЕБС: Тражимо појашњење за депортацију игумана ФотијаGetty © Carsten Koall/Getty Images)

Мисија ОЕБС-а у Приштини саопштила је да је у контакту са Српском православном црквом у вези са депортацијом протосинђела Фотија - игумана манастира Девина вода и нагласила да тражи појашњење косовских власти о разлозима за његову депортацију у Северну Македонију.

"ОЕБС доследно подржава свештенство Српске православне цркве да добију своје боравишне дозволе у ​​складу са косовским законодавством", наводи се у писаном одговору за Танјуг.

Они наглашавају да је Мисија ОЕБС-а такође пружила подршку оцу Фотију.

Епархија рашко-призренска саопштила је крајем недеље да је Косовска полиција депортовала са КиМ у Северну Македонију игумана манастира Девина вода, који се налази на девет километара од Звечана.

Епархија је оценила да је тим чином практично започео отворени прогон свештенства и монаштва СПЦ са КиМ, што је неприхватљиво и вишеструко погоршава међунационалну и међуверску ситуацију на КиМ.

Отац Фотије је 2009. именован за настојатеља манастира Девина вода код Звечана, где је од тада боравио непрекидно пуних 13 година обављајући своје монашке дужности.

Он је као држављанин Северне Македоније, који је, као и друга свештена лица Епархије рашко-призренске која немају документа издата из Приштине, аплицирао последњих пет година сваке године за боравишну дозволу, наводи се у саопштењу.

Редовно је и без икаквих проблема добијао продужења боравишне дозволе, а пре десетак дана успешно је положио и имиграциони тест који организује Министарство унутрашњих послова у Приштини.

Он је, такође, имао заказан термин у Департману за странце и имиграцију у Приштини, где је требало да добије привремену личну карту са боравишном дозволом за наредних пет година.

Отац Фотије као и друга црквена лица Епархије рашко-призренске која аплицирају за документа, ову процедуру пролазе уз координацију мониторинг тима ОЕБС-а, чији су представници били присутни током депортације.

Игуман Фотије стално је настањен у манастиру Девина вода, иако пријављену адресу има при Епархији у Призрену, јер му је својевремено саопштено да "север Косова није у систему" и да не може да аплицира за документа са адресе на којој живи.

Када је требало да подигне нову дозволу са личном картом речено му је, без образложења, да је његов захтев одбијен, наведено је у саопштењу.

Штавише, иако је имао одобрен боравак до 11.11.2023. године речено му је да одмах мора да иде у притвор и да ће бити депортован са КиМ, као и да су му све раније апликације и дозволе боравка на КиМ поништене и да ће његов даљи боравак на КиМ бити нелегалан.

У документу који му је достављен, цитирани су чланови закона који се односе на "разлоге националне безбедности", без навођења било какве кривичне или друге одговорности, јер отац Фотије није имао никакве проблеме те врсте.

Отац Фотије је, како су навели, у крајње непријатној ситуацији притиска био принуђен да потпише документа која су му предата на албанском и после су му преведена.

После тога је био претресен са рукама на зиду и саопштено му је да, ако жели да избегне притвор, може одмах бити депортован без званичног привођења, наводи ЕРП.

На молбу Епархије, поред представника ОЕБС-а, на лице места дошао је и представник Еулекса, који је фотографисао документе и покушавао да добије образложење о разлозима депортације, али му је као и оцу Фотију само речено да се ради о "разлозима националне безбедности".

Након што је практично био принуђен да пристане на депортацију, оцу Фотију је привремено одузет пасош Северне Македоније и мобилни телефон, а његово возило паркирано испред зграде детаљно је претресено, што је видео и представник Еулекса.

После тога отац Фотије је спроведен уз полицијску пратњу до границе са Северном Македонијом где су му враћени пасош и телефон. Оцу Фотију је онемогућено да оде до манастира и узме личне ствари.

Епархија наводи да је игуман Фотије добио забрану уласка на КиМ на пет година.

ЕРП наглашава да онемогућавање игумана Фотија да обавља црквену мисију, представља отворени пример кршења људских и верских права, посебно имајући у виду закон о верским слободама на КиМ у коме се каже да "неће постојати произвољна забрана за улазак или боравак на КиМ за свештенике, кандидате и свештенство, монахе, монахиње и посетиоце".

ЕРП је у међувремену о догађају обавестила ЕУ, Еулекс, амбасадоре земаља Квинте, али и међународне организације које се баве заштитом верских и људских права.

На овај начин Приштина је, како додају, онемогућила функционисање манастира у коме је отац Фотије служио.

image