Србија и Балкан

Америка "части" БиХ борбеним хеликоптерима; Срби тврде: Није по закону

Оружане снаге БиХ не могу да набаве борбене хеликоптере, јер нису предвиђени Планом модернизације
Америка "части" БиХ борбеним хеликоптерима; Срби тврде: Није по закону© Ryan Pierse/Getty Images

Америка ће Босну и Херцеговину частити борбеним хеликоптерима, а већ је и уплатила новац за њихову набавку, тврди министар одбране Босне и Херцеговине Зукан Хелез, који се недавно прославио тражећи за сопствени ресор средства из буџета у износу већем од оног који Русија троши током специјалне војне операције.

Хелез, наиме, тврди да је пронађено решење након што набавку летелица није одобрио Савет министара, те да ће САД платити пуну цену. Уместо набавке УХ 2 хеликоптера, који су наводно застарели, БиХ би требало да добију летелице БЕЛЛ 412, а цех ће платити Американци.

Заменик министра одбране у Савету министара Александар Гогановић изјавио је, међутим, да у складу са законом није могуће да Оружане снаге БиХ набаве борбене хеликоптере, било да се ради о суфинансирању или о донацији, јер нису предвиђени Планом модернизације.

Он је појаснио, а пренео РТРС, да је планом модернизације Оружаних снага планирана набавка лаких вишенаменских и средњих транспортних хеликоптера, а то су неборбени хеликоптери који служе за транспорт, извиђање и медицинску евакуацију.

На тврдње министра одбране у Савету министара Зукана Хелеза да ће Оружане снаге БиХ добити много боље хеликоптере од планираних и да ће све платити САД, Гогановић је истакао да Планом модернизације није планирана набавка борбених хеликоптера.

"Хипотетички, уколико би се набавили борбени хеликоптери то би било кршење плана модернизације која је део Прегледа одбране усвојеног од стране Председништва БиХ, као врховне команде", упозорио је заменик министра одбране.

Истакао је да не верује да би се ико усудио да се упусти у тај процес који би имао опасне последице, јер би то било директно кршење Закона о одбрани и Устава БиХ.

"На рачуну Министарства одбране не постоје обезбеђена средства за набавку хеликоптера. Ако је и истина да су САД пристале да плате пуни износ, наглашавам да ми о томе нисмо званично обавештени, али опет остаје отворено питање плаћања ПДВ-а и шпедиције што САД сигурно не би пристале да финансирају", нагласио је Гогановић.

image