Србија и Балкан

Потврђени злочинац: Бранимир Главаш поново осуђен за убиство и мучење Срба у Осијеку (ВИДЕО)

Главаш је, како преносе хрватски медији, осуђен неправоснажно на седам година затвора и мораће одмах поново у затвор
Потврђени злочинац: Бранимир Главаш поново осуђен за убиство и мучење Срба у Осијеку (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ DARIO GRZELJ

Жупанијски суд у Загребу поново је прогласио кривим Бранимира Главаша и троје саоптужених за убиства и мучење осијечких Срба током рата деведесетих. Главаш је, како преносе хрватски медији, осуђен неправоснажно на седам година затвора и мораће одмах поново у затвор. Кривима су проглашени и Гордана Гетош Магдић, Дино Контић и Здравко Драгић.

Неправоснажну пресуду бившем политичару који је најпре био у ХДЗ-у, а потом основао своју странку, као и његовим саоптуженицима објавиће председник судског већа Дражен Кеврић на Жупанијском суду у Загребу, пише загребачки портал 24сата.

Главаш и саоптужени су јануара ове године на загребачком Жупанијском суду тврдили да нису криви за ратни злочин над осјечким Србима 1991. у случајевима за које је оптужница измењена због смрти двојице оптужених, Ивице Крњака и Тихомира Валентића.

Жупанијско државно тужилаштво у Загребу одбацило је у октобру 2021. кривичну пријаву коју је Главаш поднео против некадашњег крунског сведока Крунослава Фехира због убиства Чедомира Вучковића у Осијеку у августу 1991. године.

Фехир је током првог суђења Главашу био крунски сведок тужилаштва с обзиром на то да је као шеснаестогодишњак у августу 1991. и припадник тзв. Приштапске јединице, између осталог, био сведок мучења Чедомира Вучковића, којег су терали да пије киселину из акумулатора у једној од гаража тадашњег Секретаријата за народну одбрану у центру Осијека.

На првом суђењу Главаш и остали осуђени су на вишегодишње затворске казне, али је правоснажну пресуду укинуо Уставни суд. Главаш је до тада одлежао и већину осмогодишње казне у затворима у БиХ, где је отишао уочи изрицања прве пресуде.

Прво поновљено суђење Главашу са саосуђенима почело је 2017, а потом поново из почетка у октобру 2021. године.

image