Србија и Балкан

У БиХ експресно суђење за Додика, други чекају и годинама

Аналитичари оцењују да је брзина заказивања претреса у Додиковом случају јединствена у европској пракси
У БиХ експресно суђење за Додика, други чекају и годинама© RIA Novosti via Getty Images)

Главни претрес у судском поступку који се од пре само неколико дана води против председника Републике Српске Милорада Додик и в.д. директора "Службеног гласника Српске" Милоша Лукића, заказан је за 22. новембар, што је јединствено брзо заказивање поступка у историји тог суда.

Адвокат Горан Бубић који брани Додика, кога као и Лукића, оптужница терети за "непоштовање одлука Кристијана Шмита" (високог представника непризнатог у Српској), каже да заказивање кривичног претреса представља невероватно убрзање кривичног поступка које нема упориште у закону.

"Знамо да један број поступака пред Судом БиХ траје годинама и не завршава се, а овде имамо ситуацију где је главни претрес заказан очигледно неприхватљивом брзином", рекао је Бубић, а пренела "Политика".

У изјави за РТРС он је констатовао да ово само "потврђује и досадашњи ток поступка".

"Имали смо ситуацију да уопште није разрешена тврдња одбране о нелегитимности Шмита, нити могућности да ОХР доноси законе. Претходно се Тужилаштво БиХ позивало на ставове бонских закључака, уместо на Устав БиХ. Исто тако, у погледу Шмита, позивали су се и на службену страну ОХР (наводећи да је на њој објављено да је Шмит именован за високог представника), што је невероватно", истакао је Бубић.

Он подсећа да је рочиште о изјашњавању о кривици које је одржано 16. октобра "практично завршено пре него што је почело" и да је судија Јасмина Ћосић Дедовић, одбијајући приговоре истакла да ће се то питање решити на суђењу.

"Тако да ми сада на суђењу можемо очекивати да суд каже да се то разјасни у жалбеном поступку", претпоставља Бубић и закључује да није случајност што јавност у Српској не исказује никакво поштовање према Суду БиХ.

Професор уставног права Радомир Лукић и пре експресног заказивања главног претреса изјавио је да је "дубоко уверен" да је пресуда Додику и Лукићу већ донета и да се исход овог поступка зна.

image