Србија и Балкан

Борељ: Београд и Приштина на ивици нове кризе

Предлог Брисела, сматра он, треба гледати као добар излаз из ове ситуације
Борељ: Београд и Приштина на ивици нове кризе© Rolf Vennenbernd/dpa

Високи представник Европске уније Жозеп Борељ тврди су Београд и Приштина "на ивици нове кризе" и, како преноси "Еуроњуз", поручује да се мора изаћи из кризне логике и окренути се тражењу решења.

Борељ је, пред почетак састанка министара за спољне послове ЕУ у Бриселу, подсетио да се 11. новембра састао са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем у Паризу.

Он је, говорећи о такозваном француско-немачком предлогу, навео да је "представљен предлог о коме треба да се разговара као добром начину да се изађе из ове ситуације".

"Морамо да нађемо излаз за ову кризу. Изнели смо предлог за излазак из кризе, они треба да га размотре. Ради се о добром решењу", изјавио је Борељ.

Борељ је  обе стране позвао да испуне своје обавезе и примене договоре потписане пре више година.

Он и шефови ЕУ дипломатија ће, како пише "Еуроњуз", тражити начин да убеде Београд и Приштину да поштују преузете обавезе у оквиру дијалога.

Украјина сама да одлучи

Украјина сама треба да одлучи када ће почети преговоре са Русијом, сматра високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ,преноси Ројтерс.

"Украјина ће сама одлучити шта да ради. Наша дужност је да их подржимо", прокоментарисао је Борељ спекулације да би Запад могао да подстакне Кијев да започне преговоре са Москвом.

Он је такође уверен и да земље које уводе реципрочне санкције Европској унији праве грешку.

"То су урадили и Русија, и Кина, и Иран. Ово је део игре. Верујем да је ово грешка. Поготово када су у питању санкције посланицима јер раде свој посао", рекао Борељ, а пренеле "РИА Новости".

Шеф европске дипломатије је пред састанак поручио и да сматра да треба радити на повратку иранском нуклеарном споразуму, који, између осталог, подразумева и укидање санкција Ирану.

 "Најбољи начин да се осигура да Иран не постане нуклеарна земља је имплементација Заједничког свеобухватног плана акције", објаснио је он.

image
VV inauguration
banner