Србија и Балкан

"Непремостиве разлике": Пропали преговори државотворне опозиције?

Стефан Стаменковски из "Заветника" наводно није дозволио потписивање договора
"Непремостиве разлике": Пропали преговори државотворне опозиције?Getty © Photo: M.A./ATAImages

Представници државотворне опозиције нису на маратонском састанку у недељу постигли договор о заједничком наступу на предстојећим изборима јер Стефан Стаменковски из странке "Заветници", није дозволио да документ буде потписан.

У документу, у који је Н1 имао увид, а који је предложио председник Новог ДСС-а Милош Јовановић, а потом дорадио Вук Јеремић, председник Народне странке, пише да се Нови ДСС, Двери, Заветници, ПОКС и Народна странка обавезују да неће бити сарадње са странкама на власти на било ком нивоу, а сарадња са другим опозиционим странкама на републичком нивоу могућа је једино на техничком нивоу у циљу "демократизације друштва, ослобађања медија и институција, и организовања нових слободних и демократских избора" у року од шест месеци након формирања такозване прелазне владе после избора у децембру 2023. године.

Такође се наводи да је на нивоу града Београда и осталих општина у којима ће бити организовани избори, сарадња са странкама проевропске опозиције "могућа" и да у том случају идеолошке разлике нису пресудне за формирање локалних власти.

Окосница заједничког плана за парламентарне изборе је смена режима који је, како пише, "прихватио тзв. француско–немачки план за независност Косова и Метохије".

Како Н1 сазнаје, нови састанак није заказан и за сада нема изгледа да ће "непремостиве разлике бити превазиђене".

image