Србија и Балкан

Влада упутила предлог Вучићу за распуштање Скупштине и расписивање избора

У предлогу за распуштање парламента наводи се, поред осталог, да су се у последње време у делу јавности појавили захтеви за расписивање нових, ванредних избора за народне посланике
Влада упутила предлог Вучићу за распуштање Скупштине и расписивање избора© FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ bs

Влада Србије упутила је председнику Републике Србије Александру Вучићу предлог за распуштање Скупштине и расписивање избора. Влада је саопштила да је послала образложен предлог председнику да распусти Народну скупштину и распише изборе за народне посланике.

"Одржавање нових парламентарних избора у постојећим околностима обезбедило би виши степен демократичности, смањење тензија које се стварају између супротстављених опција у друштву, одбацивање искључивости и говора мржње и афирмисање права на слободно изношење мишљења и ставова о одређеним политичким, економским и другим питањима, укључујући и даљу афирмацију европских вредности", стоји у саопштењу.

У предлогу за распуштање парламента наводи се, поред осталог, да су се у последње време у делу јавности појавили захтеви за расписивање нових, ванредних избора за народне посланике, а да је 11. септембра 2023. године део опозиционих политичких странака такав захтев поднео председнику Републике.

"Влада је, полазећи пре свега од овог захтева, заузела став да би спровођење изборног процеса, као једног од основних постулата демократског друштва, било добра прилика да се преиспита политичка снага аргумената, досадашњих учинака и планова свих чинилаца на политичкој сцени и да се грађанима омогући да слободно искажу своју вољу у ком правцу Република Србија треба да се креће", додаје се у саопштењу.

Такође, чланови Владе донели су на седници и одлуке о распуштању Скупштине Града Београда и образовању Привременог органа Града Београда, а исте одлуке донете су за још 64 града и локалних самоуправа у Србији.

Одлуке о распуштању скупштина градова донете су за Крагујевац, Краљево, Крушевац, Нови Пазар, Пирот, Врање, Лесковац, Лозницу, Прокупље, Смедерево, Шабац, као и за скупштине општина Брус, Варварин, Велику Плану, Велико Градиште, Владимирце, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабаре, Жагубицу, Житорађу, Кнић, Коцељеву, Крупањ, Куршумлију, Кучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовију, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђу, Мерошину, Осечину, Параћин, Петровац на Млави, Пожегу, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рачу, Рековац, Сокобању, Тополу, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприју, Уб, Црну Траву, Александровац, Бабупницу, Баточину, Белу Паланку, Блаце, Богатић и Бојник.

image