Србија и Балкан

Курти: Нацрт ЗСО иде на уставни суд, Споразум из Брисела значи дефакто признање

Курти тврди да споразум који је постигнут у Бриселу значи дефакто признање тзв. Косова од стране Србије и да је резултат дијалога који је он водио
Курти: Нацрт ЗСО иде на уставни суд, Споразум из Брисела значи дефакто признање© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас да нацрт Заједнице српских општина још није потписан, као и да ће га након што то учини дати на разматрање уставном суду.

Он је током седнице Скупштине у Приштини рекао да нацрт не значи да је то ЗСО како је предвиђено Споразумима из Брисела из 2013. и 2015. године, већ да је то механизам који би требало да има "колаборативни карактер", преноси "Економија онлајн".

"Нацрт затвара простор који користи Србија да пројектује будућност Србима на Косову ван граница Косова", рекао је Курти.

Он је рекао и да споразум који је постигнут у Бриселу значи дефакто признање тзв. Косова од стране Србије и да је то резултат дијалога који је он водио у Бриселу претходне две године.

"Основни споразум у шест чланова има дефакто признање Србије. Осталих пет чланова су корисни за обе стране. Став Владе је био и остаје пуна примена договора који смо постигли у Бриселу. У октобру смо примили изасланике који су донели план за напредовање. Подржали смо нови план", рекао је Курти.

image