Србија и Балкан

Нова епизода подкаста "Локомотива": "Нико више не верује у победу Украјине"

У новој епизоди "Локомотиве" гостује заменик председника Српске радикалне странке Александар Шешељ.
Нова епизода подкаста "Локомотива": "Нико више не верује у победу Украјине"

Годину дана након што је Зеленски изабран за човека године часописа "Тајм", исти магазин, за који је од времена Вотергејта потврђено да има чврсте везе са ЦИА, представља Зеленског као сметњу "победи Украјине".

"Његова тврдоглавост представља сметњу за победу Украјине и примену успешнијих стратегија у рату против Руса", сматрају блиски сарадници шефа кијевског режима, а "Тајм" преноси.

Украјина је извисила за нову америчку помоћ, у јеку сукоба на Блиском истоку, упркос Бајденовим настојањима да веже Украјину, Израел и Тајван у један "Гордијев чвор" америчке геополитике.

 За то време, хуманитарна катастрофа у Палестини траје, а према анализама УНИЦЕФ-а, у Гази гине 420 деце дневно. Нема назнака да ће доћи до било каквог прекида ватре, док укључене стране, попут Ирана и САД-а и даље лавирају између звецкања оружјем и номиналног позива на прекид крвопролића.

На Балкану, у међувремену, Европска унија покушава да потврди своју политичку тежину док њен међународни углед наставља да еродира.

Урсула фон дер Лајен је у Скопљу најпре тражила да северномакедонски устав експлицитно Бугаре именује као националну мањину, чиме би Северна Македонија поново морала да мења устав као предуслов уласка у Европску унију, док се од Србије захтева де факто признање тзв. Косова.

О свему томе је било речи у првом делу емисије, а у другом делу, аутори подкаста Марко Николић и Тиосав Пурић су разговарали са Александром Шешељом, замеником председника Српске радикалне странке.

Шешељ сматра да би главна тема предстојеће предизборне кампање требало да буде Косово и Метохија, иако тврди да ће се прозападна опозиција устручавати да говори на ту тему, јер би, како сматра, то било "контрапродуктивно за њих".

Говорећи о збивањима у свету, Шешељ је рекао да с правом страхујемо од ескалације на Блиском истоку, пошто је Америка "направила Израел ради пенетрације у чисто арапски простор, због енергената и утицаја у свету, а у контексту потребе за дестабилизацијом Совјетског Савеза, који је у том тренутку био моћни победник у Другом светском рату".

            "Локомотива" подкаст емитује се сваке суботе у 20 часова.   

image