Србија и Балкан

Између бриге и кривичног дела: Последице лажне вести о људима из комбија који киднапују децу

Полицији у Миријеву дечак у пратњи родитеља је пријавио да су га напали људи из црног комбија, полицијски службеници су после разговора утврдили да је малолетник све измислио како не би отишао на контролну вежбу, што је и признао. Идеју да тако нешто измисли добио је након што је видео лажне вести о црном комбију на друштвеним мрежама
Између бриге и кривичног дела: Последице лажне вести о људима из комбија који киднапују децуGetty © Dan Kitwood

Уз судове, болнице и школе су најчешће мете лажних дојава. МУП је увек све њих проверавао, сада посебно, имајући у виду трагедије које су се овог пролећа десиле у Србији. У жељи да помогну, грађани деле разне апеле на друштвеним мрежама.

Међутим, жеља да се буде друштвено одговоран неретко прави проблем надлежним органима. У ери друштвених мрежа, поставља се питање где је граница између друштвене одговорности и ометања рада институција? 

"Молимо грађане да на друштвеним мрежама не шире непроверене информације, јер то изазива панику и узнемиреност многих родитеља, већ да ако имају било какву информацију о неком кривичном делу, да се јаве у најближу полицијску станицу или позову на 192. Иако је полицији у Миријеву једанаестогодишњи дечак у пратњи родитеља пријавио да су га напали људи из црног комбија, полицијски службеници су после разговора утврдили да је малолетник све измислио како не би отишао на контролну вежбу, што је и признао. Такође, идеју да тако нешто измисли добио је након што је видео лажне вести о црном комбију на друштвеним мрежама", наводи се у саопштењу МУП-а.

Док је МУП проверавао дојаву дечака, друштвеним мрежама увелико се ширила фотографија црног комбија, виђеног не само у Београду, већ и у другим деловима Србије.

"Онда са пажњом заправо треба и размислити да ли и колико су људи који су делили овакве информације криви. Треба разумети родитеље који су желели другим родитељима да скрену пажњу. Али, са треће стране, морамо да будемо мало више стрпљиви и да увек сачекамо реакције државних институција, да покушамо да проверимо наше изворе", наводи Катарина Јонев Ћираковић, стручњак за безбедност деце на интернету.

Изношење и преношење лажних вести или тврдњи кривично дело

МУП је подсетио да је изношење и преношење лажних вести или тврдњи кривично дело "изазивање панике и нереда". Неретко то раде и одрасли, па је деци посебно тешко објаснити да је лагање сваке врсте – опасно.

"Ако се само сетимо да смо протеклих година имали велики број ситуација, где су деца сматрајући да нико не може да их лоцира, неретко позивала своје школе, причали о подметнутим бомбама да би избегли одговарање или контролне задатке, онда оваква ситуација заправо не треба да нас изненађује, али је чињенично стање да оваква акција и те како узнемири јавност, узнемири све родитеље", каже Катарина Јонев Ћираковић.

Указује да треба водити рачуна када деци објашњавамо о интернету и друштвеним мрежама, да морамо да их усмеримо да развијају критичко мишљење и критичко размишљање и да схвате да није све што се дешава на интернету добро.

Најновији тренд дигиталног насиља у протекле три недеље јесте прављење лажних профила. По правилу, то чини неко из најближег окружења. Тако је у Новом Пазару забележен случај где је једној девојчици, са лажног профила, најбоља другарица слала застрашујуће поруке, помињући чак и масакр у ОШ "Владислав Рибникар", а потом сматрајући да је све била шала.

image