Србија и Балкан

Хаг: Специјализовани суд одредио притвор једном од вођа бивше ОВК Иснију Киљају

Судија је закључио да постоји основана сумња да је Киљај починио кривична дела против спровођења правде
Хаг: Специјализовани суд одредио притвор једном од вођа бивше ОВК Иснију КиљајуGetty © Pierre Crom/Getty Images

Специјализовани суд тзв. Косова са седиштем у Хагу, одредио је притвор бившем градоначелнику општине Малишево и једном од некадашњих вођа тзв. ОВК Иснију Киљају, кога је 3. новембра ухапсила Еулекс полиција, после чега је пребачен у Хаг.

Судија је закључио да постоји основана сумња да је Киљај починио кривична дела против спровођења правде, укључујући ометање службених лица у вршењу службених дужности и да постоје оправдани разлози за сумњу да постоји ризик од бекства Киљаја.

Постоје оправдани разлози за сумњу и да ће он уништити, прикрити, променити или кривотворити доказе или ометати ток кривичног поступка утицајем на сведоке, жртве или саучеснике, као и да ће поновити кривично дело, наведено је у саопштењу Специјализованих већа.

Налог за хапшење Киљаја издао је Специјализовани тужилац за кривична дела против спровођења правде, укључујући ометање службених лица у вршењу службених дужности и повреду тајности поступка.

Специјализовано тужилаштво тзв. Косова са седиштем у Хагу саопштило је 4. новембра да су у кући Киљаја током претреса пронађени поверљиви материјали, који су у директној вези са сведоцима и судским поступком пред Специјализованим већима, а које Киљај није био овлашћен да поседује.

У Хагу је у току суђење бившим вођама тзв. ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију, које је почело 3. априла, а у Приштини су од 30. октобра до 1. новембра извршени претреси кућа четворице некадашњих Тачијевих саветника.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење и убиства. Та кривична дела квалификована су као злочини против човечности и ратни злочини.

image