Србија и Балкан

Антиматеријална снајперска пушка М12 "црно копље": Наследник "црне стреле"

Поред стандардне верзије у калбиру 12,7х108 мм, могућа је производња извозне верзије за муницију 12,7х99 мм
Антиматеријална снајперска пушка М12 "црно копље": Наследник "црне стреле"© Војска Србије

Антиматеријална пушка М12, боље позната по свом надимку "црно копље", најновија је врста снајперског наоружања у тој класи, коју је дизајнирала и производи "Застава оружје".

Настала је даљим развојем чувене пушке М93 "црна стрела", тачније побољшањем појединих компоненти и ергономије, што је резултирало лакшом и савременијом пушком.

"Црно копље" је примарно намењено за елиминацију различитих врста циљева на великим даљинама, на отвореном или иза појединих врста заклона, у свим метеоролошким и теренским условима. Поред основне варијанте, "Застава" је током међународног сајма наоружања и војне опреме "Партнер 2023" приказала и модернизовану верзију М12М, са новим кундаком.

Новитети и дизајн "црног копља"

Највидљивија разлика у односу на "црну стрелу", огледа се у уградњи новог интегрисаног кундака од алуминијума са амортизером, намењеним за смањивање утицаја трзаја на стрелца и трећом преклапајућом ножицом подесивом по висини. Такође, саме димензије кундака, сандука и рукохвата допринеле су мањој килажи, чиме су знатно олакшани руковање и транспорт М12.

Тешка цев направљена је методом хладног ковања, унутрашњост је хромирана што је довело до високе прецизности чак и на великим даљинама. Цев је олучена, а уздужни жљебови на спољашњој страни убрзавају њено хлађељње и осигуравају висок степен прецизности при високоинтензивној експлоатацији пушке.

На врх цеви уграђена је гасна кочница, односно компензатор трзаја са три бочне рупе, тј. прореза за преусмеравање барутних гасова при опаљењу, чиме се смањује трзај и олакшава узастопно гађање. Испред оквира капацитета пет метака, налази се стандардни прихват за монтажу бипода (две ножице), али и других ножица у зависности од потребе и жеље корисника.

Механизам за окидање има опцију подешавања силе окидања у распону од 5 N до 15 N, као и могућност промене положаја обарача. Додатно, механичка кочница позиционирана је на самом обарачу. Ручица и затварач смештени су са десне стране, а на врху сандука постављен је шински носач, па се поред стандардног снајперског, на "црно копље" могу поставити и други оптички нишани.

Принцип рада, димензије и калибар

М12 функционише на принципу маузеровог механизма са обртно-чепним затварачем, доказаног и поузданог система репетирног оружја. Још једна сличност са "црном стрелом", лежи у чињеници да се "црно копље" производи у две верзије, односно за два различита калибра: 12,7х108 мм за домаће потребе и 12,7х90 мм (.50 БМГ) примарно намењен за извоз.

У зависности од тога варирају дужина и тежина пушке, па тако у случају калибра 12,7х108 мм, дужина цеви је 1.007 мм, укупна дужина 1.700 мм, док је тежина са оптичким нишаном и празним оквиром 13,46 килограма. Са друге стране, за верзију у калибру 12,7х99 мм (.50 БМГ), укупна и дужина цеви су нешто краће, тачније 1.533 мм и 840,5 мм, а пушка са оптичким нишаном и празним оквиром тежи 12,93 килограма.

Осим димензија, калибар диктира почетну брзину пројектила која износи 820 м/с за муницију 12,7х108 мм, односно 890 м/с за муницију 12,7х99 мм. Максимални ефективни домет "црног копља" такођe зависи од врсте муниције, па је тако за прву 1.800, док је за .50 БМГ 1.600 метара.

Поред пушке, у борбени комплет спада низ друге опреме као што су: резервни оквири, кутија, тј. футрола за ношење и транспорт пушке, алат и прибор за засебним торбицама, торба за ношење муниције и опрема за заштиту од буке (антифони). М12 "црно копље" је у оперативну употребу Оружаних снага Републике Србије уведено око 2012. године, а као што је већ поменуто, "Застава" из Крагујевца је конструисала и модернизовану варијанту М12М са кундаком од полимера.

Иако се до сада нису појавиле информације о извозу и потенцијалним муштеријама заинтересованим за набавку ове антиматеријалне снајперске пушке, имајући у виду позитивне резултате које је на бројим ратиштима остварила "црна стрела" и појединих критика на рачун тежине, делује да би М12 могао да надмаши свог претходника управо због поменутих побољшања.

image