Свет

Инцидент у Лондону: Мигранти се дигли на оружје након нестанка струје

Око 100 наоружаних миграната изашло је на улице престонице, након чега је полиција реаговала
Инцидент у Лондону: Мигранти се дигли на  оружје након нестанка струјеwww.globallookpress.com © Edward Crawford/Keystone Press Agency

Група од око 100 наоружаних миграната изазвала је инцидент у притворском центру у којем су смештени у близини лондонског аеродрома, пошто је центар остао без струје и воде, преносе британски медији.

Полицијске снаге за спречавање нереда позване су да интервенишу у имиграционом центру, када је 100 људи, наоружаних ножевима и комадима дрвета, изашло у двориште из својих ћелија, преноси "Дејли Мејл".

Полиција је успела да све притворенике врати у ћелије, али ситуација је и даље напета, па ће снаге реда остати у центру до даљњег.

Наведено је да није било пријављених повреда међу имигрантима или припадницима снага реда.

Центар Хармондсворт је без струје и воде од јуче, што, како наводи "Дејли мејл", подсећа на лоше услове у британским имиграционим центрима и центрима где су смештени тражиоци азила.

"Инвазија" миграната и британска премијерка

Британска министарка унутрашњих послова Суела Браверман недавно је претрпела критике због "запаљивог говора", када је почетком месеца изјавила у британском парламенту да ради на спречавању "инвазије јужне обале земље", мислећи на мигранте који у Велику Британију пристижу малим бродовима преко Ламанша.

Оцењује се да је само у токо ове године у Велику Британију пристигло је 40.000 азиланатa. 

Коментари Браверманове оцењени су као неприкладни будући да је дан пре њене изјаве један мушкарац гађао центар за имиграцију у луци Довер молотовљевим коктелима, а потом се убио.

Британска полиција данас је изјавила да је напад у Доверу био мотивисан терористичком идеологијом, односно "идеологијом екстремне деснице", преноси Ројтерс.

"Бедни" услови у мигрантским центрима

Браверманова је такође критикована зато што није обезбедила прикладан смештај за мигранте у центрима који су тренутно препуњени.

Независни инспектор за имиграцију Дејвид Нил је услове у центру за имигранте у насељу Манстон у Кенту прошле недеље назвао "прилично бедним", након што је откривено да ту људи спавају на поду, не могу да затворе врата од тоалета, док некима није дозвољен приступ телефонима.

Роџер Гејл, Британски законодавац из владајуће Конзервативне странке, којој припада и Браверманова и под чију надлежност спада центар за имиграцију, изјавио је да су претходници Браверманове увек настојали да нађу алтернативни смештај за мигранте у виду хотела, али да је та пракса престала откако је она ступила на позицију.

Криви су Албанци?

Браверманова нашла се и на мети критика Албанаца који су је окривили за "сатанизовање албанског народа" када је изјавила да велики проблем у Енглеској праве мигранти који тврде да су жртве "модерног ропства", и напоменула да би опозициона лабуристичка партија вероватно дозволила свим албанским криминалцима да дођу у земљу.

"Представљање Албанаца (као што су неки срамотно радили када су се борили за брегзит) као узрока британског криминала и проблема са границама представља лаку реторику, али игнорише чврсте чињенице. Понављати исте ствари и очекивати различите резултате је сулудо (питајте Ајнштајна)", написао је албански премијер Рама на Твитеру.

image
VV inauguration
banner