Србија и Балкан

Дачић: УНЕСКО сматра да су српски манастири на КиМ угрожени, то мора да има последице

Србија се кандидовала за реизбор на чело УНЕСКА и нада се поновном избору, рекао је Министар спољних послова Србије
Дачић: УНЕСКО сматра да су српски манастири на КиМ угрожени, то мора да има последицеGetty © Carsten Koall

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је за Србију УНЕСКО од изузетног значаја, јер се део српског наслеђа налази у опасности на Косову и Метохији.

"То су четири наше светиње: Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и црква Богородице Љевишке. Наша је обавеза да урадимо све што можемо да спречимо релативизацију и преименовање тог нашег културног наслеђа у складу са покушајима Приштине у такозвано косовско наслеђе", рекао је Дачић у Паризу на конференцији светске организације.

Напоменуо је да је Србија успела да спречи 2015. године да такозвано Косово постане члан УНЕСКА, 2017. су поново то покушали, али је Дачић данас искористио прилику да у Паризу на конференцији УНЕСКО констатује да последњих година нема никаквих покушаја Приштине да постану члан.

"То показује да су они свесни да немају већину и да је наша ситуација по том питању стабилна", рекао је шеф српске дипломатије.

Додаје да је за нас битно да УНЕСКО уложи максимум напора да заштити наше наслеђе на КиМ, на чему је захвалио генералној директорки и самој организацији.

Како је рекао, Срби могу да осећају сигурност једино ако их чува Кфор, а не верују приштинској полицији.

"УНЕСКО и даље сматра да су наши споменици, који су под заштитом, у опасности. То ваљда треба да има одређене консеквенце. Позивамо још једном међународне снаге да размотре ту ситуацију и да, као у случају Дечана, имамо такву ситуацију кад су и други споменици културе и вере и историјског идентитета српског народа на КиМ у питању", поручио је Дачић.

Србија ће поднети кандидатуру за Извршни савет Унеска

Похвалио је српску амбасадорку Тамару Растовац, која је од свих чланица добила похвале за уравнотежен однос према свима док је председавала Извршним саветом УНЕСКО у овим тешким временима.

Србија се кандидовала за реизбор на челу тог савета и нада се поновном избору, рекао је Дачић.

image
VV inauguration
banner