Русија

МСП Русије: Париз онемогућио руским званичницима присуство на седници УНЕСКО-а

Последњих месеци, читавом низу руских представника, без објашњења, није било дозвољено да учествују на међународним догађајима у оквиру платформи УНЕСКО-а у Паризу, каже представница министарства Марија Захарова
МСП Русије: Париз онемогућио руским званичницима присуство на седници УНЕСКО-аwww.globallookpress.com © Власов Сергей

Француска је онемогућила учешће руске делегације на 42. седници Генералне конференције УНЕСКО-а јер руским представницима нису на време издате визе, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

Према речима портпаролке МСП-а Русије Марије Захарове, два руска званичника данас нису могла да присуствују седници у Паризу, а нешто мало пре тога из истог разлога још једна руска званичница није могла да присуствује састанку Националних комисија земаља чланица Унеско, који је био организован пре почетка поменуте конференције. 

"Ове епизоде су само примери из серије невиђених случајева. Последњих месеци, читавом низу руских представника, без објашњења, није било дозвољено да учествују на међународним догађајима у оквиру УНЕСКО-а у Паризу. Ето колико вреде декларације о привржености међународном праву, демократским вредностима и слободи говора. Позивамо генералног директора да се одлучно умеша и предузме конкретне мере које ће довести до резултата, како би Француска испуњавала своје обавезе", наводи се у саопштењу руског министарства.

image