Србија и Балкан

"Овај видео је недоступан у вашој земљи": Како је "Јутјуб" угасио канал РТ Балкан

Канал је угашен без икаквог образложења, па остаје само да се претпоставља да ли се радило о пријавама о којима власник канала није обавештен или о одлуци вођеној политичким разлозима, о којима такође власник може само да слути
"Овај видео је недоступан у вашој земљи": Како је "Јутјуб" угасио канал РТ Балкан© Yandex

Компанија "Гугл" тврди да јој је веома стало до квалитетног, одговорног и слободног информисања, па ипак својим Јутјуб корисницима не нуди никакво образложење због чега је одређени видео садржај или канал уклоњен са ове платформе.

Ништа ново, али и даље парадоксално, попут онога када је Европска унија у одлуци којом се укида емитовање Спутњика и пет РТ телевизијских канала на територији ЕУ навела да је то "у складу са основним правима и слободама Повеље о људским правима, конкретно са правом на слободу изражавања и информисања".

Казна због свега или ни због чега

Правила "Јутјуба" која се односе на садржај видео-снимака и могуће забране које могу бити изречене, толико су широко постављена да можете бити кажњени због свега или ни због чега. Дозвољено је да усред видеа намењеног деци вртићког узраста буде промотивни спот за "Параду поноса", али није дозвољено да извештавате о конфликту у Украјини ако сте руски медиј. Прво, по правилима "Јутјуба", није пропаганда, док друго јесте.

"Јутјуб" канал РТ Балкан угашен је после три недеље без икаквог образложења. На последњем окаченом видео-снимку, интервјуу са амбасадором Руске Федерације у Србији Александром Боцан-Харченком, на данашњи дан стоји натпис: "Овај видео није доступан у вашој земљи". На својим корпоративним странама "Јутјуб"  нуди свега два објашњења за овакав случај: власник материјала ограничио је његову доступност само на одређене земље или је "Јутјуб" блокирао одређени садржај у складу са локалним прописима.

Систем "три ударца" и једног "нокаута"

Са стопроцентном сигурношћу можемо рећи да се канал РТ Балкан није "самоограничио", па остаје отворено питање који је то локални пропис прекршен, имајући у виду да се ради о медију уредно регистрованом у Републици Србији, који до сада није добио никакав приговор, примедбу, притужбу, опаску ниједног државног органа, регулаторног тела, па ни новинарских удружења, да садржаји који се објављују крше било које српске прописе.

Према основним правилима компаније, канал на "Јутјубу" може бити угашен због приговора корисника на видео садржај, три узастопна упозорења у року од 90 дана аутоматски гасе канал.

Али "Јутјуб" може да заобиђе цео овај систем и сам угаси канал "који нарушава наша правила или због случаја озбиљне злоупотребе платформе".

Нарушавање којих конкретно правила води аутоматском гашењу канала и шта је озбиљна злоупотреба платформе није наведено.

Корпоративне и политичке одлуке

У највећем броју случајева, што би у теорији могао бити и овај са РТ Балкан, канал се гаси због пријава корисника, најчешће се оне односе на кршење ауторских и сродних права, послата су два упозорења, а код трећег је канал аутоматски угашен, каже за РТ Балкан стручњак за медијско и друго информационо-технолошко право и професор на Факултету за медије и комуникације Мирко Мркић.

"У том случају, не морају да пошаљу никакво образложење. Ви се налазите на приватном власништву 'Гугла'. Они могу да пошаљу образложење ИТ сектору, јер кад добијете пријаву, они пошаљу генеричко образложење у којем наведу, на пример, да вас је неко пријавио због кршења ауторских и сродних права. То је један сувопаран допис и подразумева се да онај који се стара о каналу, зна шта даље треба да ради ако га добије. Када вам дође трећи 'страјк' и када падне канал, руке су вам прилично везане", каже Мркић.

Он не искључује ни другу могућност, да је "Јутјуб" угасио РТ Балкан на сличан начин на који је претходно погасио РТ канале широм Европе, десетак дана после одлуке ЕУ којом се забрањује емитовање РТ-а и Спутњика, укључујући и преношење садржаја преко видео-платформи. Поступак је само аутоматски поновљен.

"Могуће је да је и то у питању, али онда говоримо о ствари која иначе нема везе са регулацијом како они то раде. То је онда чисто политичка одлука да се РТ Балкан осујети просто због тога што 'Гугл' припада другој политичкој опцији", наглашава Мркић.

Америчка адреса

Иако се "Јутјубу" могу обратити и државни органи са захтевом са брисање одређених садржаја, довољна је и обична одлука владе да би је они само спровели, додаје наш саговорник.

"Али зависи која се влада њима обрати. Не желим да будем посебно мистериозан, али разуме се да они имају владе којима се радије одазивају него неким другим. То је јасно, првенствено њихова влада због које и имају тај капитал и ту моћ", каже Мркић.

Он додаје да "Гугл" има регистрована представништва у Европи, има и у Србији, међутим, та фирма није власник "Јутјуба" него је власник фирма у Америци.

"Ви бисте у том случају говорили само о 'Гуглу' који је у Америци власник Јутјуба. Формално-правно реаговање било би тешко јер власник није овде него је у Калифорнији", истиче Мркић.

Документовани насилни догађај

"Јутјуб" је средином марта објавио да почиње са гашењем медија које финансира руска држава глобално и ван граница Европе.

У објавама на Твитеру, навели су да "Правила заједнице" (Community Guidelines) "забрањују садржај који пориче, минимализује или тривијализује документоване насилне догађаје".

Навели су да уклањају садржај о руској "инвазији на Украјину који нарушава то правило".

У објашњењу због чега су почели да блокирају канале РТ-а и Спутњика широм Европе, навели су да су фокусирани на "уклањање насилног садржаја и повезивање људи са провереним вестима и информацијама".

У "Правилима заједнице" доступним на званичној страни "Јутјуба" у делу који се односи на насилни и опасан садржај, нигде се не може наћи забрана "минимализовања или тривијализовања документованих насилних догађаја", говор мржње је широко дефинисан као "промоција насиља или мржње против појединаца или група на основу својстава" наведених у листи испод, док је насилни графички садржај онај који "подстиче опасне или противзаконите активности које ризикују да доведу до физичких повреда или смрти".

Који видео садржаји руских телевизија су подстицали на противзаконите активности које могу довести до смрти, који су промовисали насиље и мржњу према одређеној групи, чиме је документован "насилни догађај" када је реч о конфликту у Украјини, то у објавама на Твитеру, у којима је наведено да је угашено више од 1.000 канала и уклоњено 15.000 видео снимака, није наведено.

Упознајте наш тим

Коме се обратити у случају жалбе због одлуке о уклањању видео садржаја или гашења канала? "Нашем тиму".

"Наш тим" разматра жалбе корисника, одлучује о уклањању садржаја, прима писане захтеве државних органа за уклањање садржаја, обрађује жалбе власника канала или видео садржаја. Ко је "наш тим", колико има чланова, где они седе, како доносе одлуке, то, изгледа, знамо само "ми".

Уз то, они који желе да поднесу жалбу због уклањања видео садржаја или гашења канала, треба да имају у виду и ово упутство "Јутјуба".

"Видео снимци могу да буду уклоњени из много разлога. Ако имате потешкоће са подношењем жалбе због уклањања видеа, можда је он уклоњен из разлога који се не односе на кршење Правила заједнице".

Беспредметно је додати да ни овде није наведено који су то разлози који излазе из оквира овог документа.

Фектчекери Стејт департмента

На крају, вратимо се на почетак: посвећености "Гугла" и "Јутјуба" ширењу "проверених вести и информација".

Последњих дана новембра, "Гугл" и "Јутјуб" објавили су да су, схватајући озбиљно борбу против дезинформација, одлучили да доделе 13.2 милиона долара Међународној фектчекинг мрежи (IFCN) невладине организације Појнтер институт за медијске студије, како би подржали њихову мрежу од 135 фектчекинг организација у 65 земаља.

Водећи се политиком транспарентности, Појнтер институт је објавио на свом сајту списак својих великих донора од 2015. године када су основани.

Међу 13 великих донора су и Фондација Бил и Мелинда Гејтс, "Гугл", "Фејсбук", амерички Стејт департмент, Фондација за отворено друштво.

Ако сте посумњали да може бити спорно за организацију која се представља као независна, то што јој велики донори воде ка једном истом извору, мора да сте један обични теоретичар завере и зрели сте за озбиљан и подробан "фектчекинг".

 

image