Србија и Балкан

Стављена тачка на причу о тровању у Хрватској: Инспектори потврдили "Кока-колине" тврдње

"Након урађене анализе, потврђена је здравствена исправност ове серије", истичу из "Кока-коле Хрватска"
Стављена тачка на причу о тровању у Хрватској: Инспектори потврдили "Кока-колине" тврдње© AP Photo/Mary Altaffer/Tanjug

Десет дана од мистериозног, масовног тровања у Хрватској, компанија "Кока-кола" те државе саопштила је да је последња анализа отклонила сваку сумњу у квалитет и здравствену исправност њихових производа.

Наиме, Државни инспекторат Републике Хрватске је потврдио наводе "Кока-коле".

Како се наводи у саопштењу "Кока-кола Хрватска", серија пића `Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml, тј. минерална вода са укусом боровнице и нара, повезана са случајем у Ријеци, повучена је са тржишта 8. новембра на захтев Државног инспектората Републике Хрватске.

"Након урађене анализе, сада је потврђена здравствена исправност ове серије", истичу из "Кока-коле Хрватска".

Како наводе, драго им је што и овај налаз Државног инспектората Републике Хрватске отклања сваку сумњу у квалитет и здравствену исправност производа.

"Настављамо с потпуном транспарентношћу сарађивати са свим надлежним телима током истраге једног изолованог случаја у Ријеци", истиче се у саопштењу.

Први случај у Ријеци, 34 људи пријавило да имају тегобе

У Ријеци је забележен први случај тровања 7. новембра. Лекарима широм Хрватске до 9. новембра јавиле су се 34 особе због сумње на тровање газираним пићима, да би укључујући случајеве из Загреба, Сплита, Карловца, та бројка достигла више од 45.

Из Државног инспектората Хрватске саопштили су да су анализиране флашице "Кока-коле" здравствено исправне, а из Центра за форензичка испитивања и вештачења "Иван Вучетић" у Ријеци саопштено је да је у узорку течности из чаше коју је конзумирала особа која се отровала пронађено средство за прање или одмашћивање.

Прво су на друштвеним мрежама почеле да се шире објаве упозорења.

"До мене је дошла информација из поузданог извора… постоје већ два тровања киселином, не код нас, али у нашем граду, људима су спаљени желуци и једњаци, и имаће страшне последице, нису још сигурни да ли неко трује боце или је грешка у производњи, па ето, немојте пити, упозорите децу и друге ближње", пренео је "Дневник" једну од њих.

Потом се сазнало да постоје и ранији случајеви тровања, који датирају још од маја, за које се сумњало да су заташкани.

Све анализе, осим те једне из Ријеке, показале су да нема неправилности у количини пе-ха вредности, метала и металоида, пестицида и адитива.

Неколико особа је хоспитализовано, док су остали послати кући.

За РТ Балкан из "Кока-кола Србија" потврдили су да на домаћем тржишту нема спорног производа.

image