Србија и Балкан

Радник признао пропуст који је изазвао судар возова код Оџака

Ислеђење ове несреће врши истражна комисија Инфраструктуре железнице Србије

Инфраструктура железнице Србије саопштила је данас да је током истражног поступка запослени тог предузећа Ј.М. на пословима отправника возова у станици Ратково усмено признао пропуст у раду који је изазвао настанак синоћне железничке несреће код Оџака, када је путнички воз налетео на теретни.

У даљем истражном поступку ће ово бити потврђено након прикупљања материјалних доказа и утврђивања чињеница под којима је дошло до личног пропуста у раду запосленог, наведено је у саопштењу Инфраструктуре железнице Србије.

Према прелиминарним информацијама, машиновођа је, након уочавања препреке покушао да кочи, изашао из кабине и додатно спречио теже последице.

Несрећу истражује комисија Инфраструктуре железнице Србије.

У саопштењу је наведено да је 17. новембра у 18.42 часова, на регионалној прузи број 207 Нови Сад - Оџаци - Богојево, приликом саобраћаја воза број 25412 превозника Србијавоз, између службених места Ратково - Оџаци, дошло до налета воза 25412 који саобраћа на релацији Нови Сад - Суботица на крај међународног теретног воза број 49028 (лок 753-782 и 9 сгс товарених кола контејнерима, превозника Трансагент Оператор).

Највећа допуштена брзина кретања возова на овој деоници је 100 километара на сат, наводи се у саопштењу Инфраструктуре железнице Србије.

На место настанка несреће излазио је и истражни судија, покрајински инспектор за железнички саобраћај и представници ЦИНС-а (Центра за истраживање несрећа у саобраћају).

Прекид у организацији саобраћаја возова на делу пруге Ратково - Оџаци траје од 18.42 и даље до санације последица несреће, а због ове несреће отказују се возови за превоз путника на релацији Сомбор-Нови Сад-Сомбор (превозник Србијавоз), наведено је у саопштењу.

За отклањање последица ове несреће ангажован је помоћни воз из Београда.
Из опште болнице у Сомбору данас је саопштено да је од пет хоспитализованих пацијената који су повређени у синоћној железничкој несрећи код Оџака један са тешким телесним повредама јетре и преломима ребара смештен на Јединици интензивне неге, док су четири пацијента, који су тренутно у стабилном стању, смештени на Одељење хирургије због повреде главе и прелома ребара.

У Општој болници у Сомбору прегледана су 52 пацијента, од којих је пет пацијената хоспитализовано, навела је та здравствна установа у саопштењу.

image