Србија и Балкан

Стано: Нема нових предлога за решење кризе на северу Косова и Метохије

Портпарол ЕУ рекао да је информација о новом предлогу објављена у појединим медијима још једна дезинформација
Стано: Нема нових предлога за решење кризе на северу Косова и Метохијеwww.globallookpress.com © Festim Beqiri/dpa

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је данас да не постоји никакав нови предлог за решење кризе на северу Косова и Метохије.

Стано је за Танјуг рекао да је информација о новом предлогу објављена у појединим медијима још једна дезинформација каквих је протеклих дана, наводи, било много.

"На столу је предлог о којем је високи представник за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ у понедељак говорио на конференцији за новинаре, а разговори о њему су у току. Тако да нема ничег новог и оно што је рекао у понедељак и даље је актуелно", навео је Стано.

Поједини медији објавили су данас, позивајући се на дипломатске изворе, да је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине главном преговарачу Приштине Беснику Бисљимију уручио нови предлог за решење кризе на Северу.

Борељ је у понедељак после састанка министара спољних послова ЕУ у Бриселу саопштио да је представио предлог за решавање тренутне кризе који је "у суштини његов" и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака.

Рекао је и да је предлог добио подршку Берлина и Париза.

Навео је да косовски Срби морају да се врате у институције, а да Приштина мора да покаже флексибилност у вези са регистарским таблицама и да ради на договору о формирању Заједнице српских општина без одлагања.

Истакао је да 21. новембар не сме да се дочека без договора, "или ћемо бити на ивици веома опасне ситуације".

image