Свет

"Зашто не помињете да су Дечани опасани бодљикавом жицом": Немачка посланица одговорила Родеу

Ко у Европи ко озбиљно мисли о слободи религије и правима мањина не сме да прећуткује и толерише услове у којима се налазе српски манастири на КиМ, поручила је Жаклин Настић
"Зашто не помињете да су Дечани опасани бодљикавом жицом": Немачка посланица одговорила Родеу© РТ Балкан/ Ивана Лукић

Посланица Покрета Саре Вагенкнехт у Бундестагу Жаклин Настић реаговала је на изјаву немачког амбасадора на Косову Јерна Родеа да је манастир Високи Дечани културно добро на Косову, истичући да се у његовој објави не спомиње чињеница да је тај манастир ограђен бодљикавом жицом, у шта је, како додаје, имала прилике и сама да се увери.

Она је на друштвеној мрежи Икс указала да је бодљикава жица доказ стално високе претње нападима и провалама албанских екстремиста на хришћанско српско православно културно добро.

Позитивно је оценила посету немачких амбасадора из читавог региона манастиру Дечани, али и истакла да било ко у Европи ко озбиљно мисли о слободи религије и правима мањина не сме да прећуткује и толерише услове у којима се налазе српски манастири на Косову.

"Веома је добро да је овим путем скренута пажња на манастир Дечани и његово културно наслеђе. Оно што господа не спомињу је чињеница да манастир Дечани већ годинама мора да буде ограђен бодљикавом жицом. Сама сам имала прилике у то да се уверим. Један тужан и ужасавајући доказ стално високе претње нападима и провалама албанских екстремиста на хришћанско српско православно културно добро. Ко у Европи озбиљно мисли о слободи религије и правима мањина не сме тако нешто да прећуткује и толерише", поручила је Настић.

image