Србија и Балкан

Приштина: Почело прво суђење у одсуству за Рачак

Од ступања на снагу измена законика о кривичном поступку, које омогућавају суђење у одсуству, Специјално тужилаштво у Приштини подигло је укупно шест оптужница против особа осумњичених за ратне злочине
Приштина: Почело прво суђење у одсуству за РачакGetty © Ferdi Limani

У Основном суду у Приштини почело је прво суђење у одсуству за наводне ратне злочине на "Косову", а суди се оптуженом Србину Ч. А. кога заступа адвокат Жарко Гајић, преносе медији на албанском. Председница судског већа је Виолета Намани-Хајра, а тужилац Хабибе Саљихи, наводи РТС.

Према оптужници, Ч. А. је рођен у Штимљу, а његова тренутна адреса је Крушевац. Оптужен је за наводне ратне злочине, укључујући учешће у убиству осам албанских цивила у Рачку.

"Оптужени Ч. А. је 15. јануара 1999. године у селу Рачак, општина Штимље, сарађивао са групом криминалаца (за сада неидентификованих). Ова организована група, обучена у полицијске, паравојне, војне униформе, нанела је велика страдања или нарушавање телесног интегритета или здравља, застрашивање немоћног цивилног становништва, убиства, наређивање расељавања цивилног становништва или појединих цивила који не учествују директно у сукобу или рату", наводи се у оптужници.

Од ступања на снагу измена законика о кривичном поступку, које омогућавају суђење у одсуству, Специјално тужилаштво у Приштини подигло је укупно шест оптужница против особа осумњичених за ратне злочине.

image
VV inauguration
banner