Србија и Балкан

Еулексoв специјализовани тим у четири општине на северу КиМ

У Специјализованом тиму су по три припадника из Холандије и Шведске, а распоређивање тима ће у почетку трајати два месеца
Еулексoв специјализовани тим у четири општине на северу КиМwww.globallookpress.com © Vedat Xhymshiti

Еулекс је саопштио да је специјализовани тим од шест полицијских саветника распоређен на север Косова и Метохије да би ојачао саветодавне и надзорне капацитете Мисије Европске уније за владавину права у покрајини.

Тим је распоређен 23. новембра, у складу са мандатом мисије како би саветовао такозвану Косовску полицију о томе како да што боље спроводи редовне полицијске активности у спречавању и борби против криминала и пружању безбедности, "при чему ће такође пратити поштовање својих обавеза у погледу људских права, служењу заједницама које штите и повећању поверење становништва кроз рад полиције оријентисан на заједницу", наводи се у саопштењу Еулекса, преноси Коха.

Распоређивање овог специјалног тима у почетку ће трајати два месеца, са могућношћу наставка док, како је саопштио Еулекс, "мисија не створи дугорочни саветодавни капацитет полиције на северу Косова".

У Специјализованом тиму су по три припадника из Холандије и Шведске, а како је наведено, они ће се ослањајући се на своје искуство и стручност у раду полиције у заједници, радити у северним општинама у блиској сарадњи са својим колегама из такозване Косовске полиције и са вишим полицијским саветницима Еулекса, који саветују Регионалну дирекцију полиције у Северној Митровици и четири полицијске станице под њеном командом.

"Распоређивање специјализованих тимова са различитом стручношћу и капацитетима је инструмент који је предвиђен Пактом заједничке цивилне политике за безбедност и одбрану (ЗБОП) који је одобрен у мају 2023. за брзо распоређивање експерата у цивилним мисијама ЗБОП за брзо реаговање на оперативним потребама и безбедносним дешавањима на терену", наводи се у саопштењу.

image