Србија и Балкан

Дан борбе против насиља над женама: Да фемицид буде посебно дело, а насилници регистровани

Број корисница сигурних кућа је у порасту за 20 одсто, каже Весна Станојевић
Дан борбе против насиља над женама: Да фемицид буде посебно дело, а насилници регистровани© Rob Pinney/Getty Images

Мушкарац M.Л. (73) убио је у Параћину супругу (71) оштрим предметом. Други (54) је код Крушевца ранио жену за коју се претпоставља да му је била ванбрачна партнерка, а потом убио и своју супругу, да би на крају извршио самоубиство. Син У.Х. убио мајку (60) код Пећи, одсекао јој главу и однео је на таван. А ове године Д.Ч. (33) из Шапца признао је да је пре годину дана убио своју бабу (75), која се водила као нестала, тако што ју је задавио, да би је затим закопао.

Ово су само неке од језивих прича са страница црне хронике у којима су главне, улоге жртви припале женама.

На Међународни дан борбе против насиља над женама, који дочекујемо са 27 извршених фемицида, др Весна Станоjeвић из Сигурне куће за РТ Балкан каже да је насиље у порасту.

"Од Нове године убијено је 27 жена, што је изузетно велики број. Прошле године смо имали 23 убијене жене. То није нека велика разлика, али свеједно је огроман број. а још нисмо дошли до краја године. Ево, најежим се на помисао шта може још да се деси", истакла је она.

Како додаје, број корисница сигурних кућа је у порасту за 20 одсто.

"То су алармантни бројеви, према томе насиља има много, и више него прошле године", напомиње она.  

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог је покренуло кампању "Стоп фемициду!" са циљем да се укаже на тај проблем и да се пронађу начини да се он реши.

Министар Томислав Жигманов рекао је да је фемицид друштвено зло које је неприхватљиво.

"Кампања 'Стоп фемициду!' биће посвећена женама жртвама насиља које ће се охрабривати да га надлежним институцијама одмах пријаве. Радиће се на томе да и државни органи одговорније приступају решавању тог проблема", објаснио је Жигманов и додао да је покренута иницијатива да се у изменама Кривичног законика у Србији фемицид именује као посебно кривично дело.

Радиће се и на томе, како је нагласио, да се објави попис жртава фемицида и да се убудуће сачињава регистар насилника.

Адвокат Југослав Тинтор за РТ Балкан коментарише ове иницијативе.

"Што се тиче посебног кривичног дела, нисам сигуран да то има своје оправдање имајући у виду једнакост пред законом и одредбе Устава Србије и да без обзира што та појава забрињава, код нормирања кривичног законодавца, законодавац је везан тим уставним оквиром који га обавезује и не можете на посебан и различит начин да штитите нечији живот у зависности од пола", рекао је наш саговорник.

Тинтор додаје да није упознат са ефектима регистра педофила, са којим би могао да се упореди овај регистар починилаца насиља над женама.

"Важно је пратити реализацију тих евиденција и ефеката које постижу. Такође, морала би да се направи класификација дела, да се зна ког вида и степена је насиље. Мора се бити консистентан и рестриктиван у односу на то за која кривична дела тај регистар има оправдање", објашњава адвокат.

Као решење наводи да би суд могао да реагује ригидније приликом доношења пресуда.

"Реакција правосуђа кроз пресуду је важна јер шаље поруку генералне превенције, пријавити случај је од највеће важности. Мислим да има велики број кривичних дела насиља над женама за које се никад не сазна, да је та бројка криминалитета прилично велика", закључио је Тинтор.

Поручио је да наше друштво очекује велика борба, јер насиље није проблем које се једноставно и брзо решава.

"Ово је проблем који ће се решавати наредних година, па и деценија".

image