Србија и Балкан

Хрватска мора да оголи своје злочине у Јасеновцу

На претходном заседању ИХРА констатовано је да се из актуелне поставке не виде историјски контекст и бруталност злочина, као ни да је почињен геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима, те да се с тим у вези она мора допунити
Хрватска мора да оголи своје злочине у Јасеновцуwww.globallookpress.com © Miso Lisanin

Хрватска је на скупу Међународне алијансе за сећање на Холокауст (ИХРА) представила иновације које планира у оквиру Јасеновачког Спомен-комплекса – кроз додатна текстуална објашњења и спомен-плоче требало би јасније да се нагласи историјски контекст у ком се Јасеновац догодио, чињеница да није у питању изоловани логор већ део система логора, као и да се конкретизује ко су били зликовци, а ко жртве.

"На претходном заседању ИХРА, пре пола године, констатовано је да се из актуелне поставке не види јасно историјски контекст, као ни сва бруталност и монструозност злочина. Пре свега, не види се да је почињен геноцид, а не ратни злочин, над Србима, Јеврејима и Ромима, као ни да је тај геноцид осмислила и спровела НДХ, а не усташки режим", изјавио је члан српске делегације и директор Музеја жртава геноцида у Београду Дејан Ристић.

Препорука ИХРА је да се поставка у том правцу мора допунити и на томе сада раде хрватски историчари и музеолози. На следећем заседању, у Британији, Хрватска треба да поднесе извештај докле се стигло са изменама.

Српску делегацију, поред стручњака из Музеја, чине и представници министарстава спољних послова и просвете, као и СПЦ.

Све делегације, укључујући оне из Европе, САД, Израела, Аустралије, Канаде, Аргентине, обишле су пред почетак заседања Спомен-подручје Јасеновац, што је уједно била највећа групна посета званичника једном од највећих, и како је Ристић истакао – најбруталнијем губилишту током Другог светског рата.

"Била је ово прворазредна и значајна прилика да се водећи стручњаци непосредно упознају с драматичним и разарајућим последицама геноцида почињеног над Србима, Јеврејима и Ромима. Јасеновачко губилиште оставило је снажан утисак за све присутне, многи су били изненађени оним што су сазнали, па су прилазили члановима српске делегације и, у неверици, тражили још детаља", истакао је Ристић.

Већина делегација није много знала о систему јасеновачких логора у којима су масовно страдала и деца, па су били буквално у шоку када су схватили какви су ужаси чињени на овом месту, као и колико је људи страдало на најстрашније начине.

ИХРА је најзначајнија међудржавна организација која се бави истраживањима и неговањем културе сећања на Холокауст, Самударипен (геноцид над Ромима), али и на геноцид над Србима почињен током Другог светског рата. Окупља представнике влада и најистакнутије стручњаке из 35 држава, а Србија је постала њена пуноправна чланица 2011.

Заседање се одржава од 27. до 30. новембра у Загребу и на њему присуствује 120 државних званичника.

image