Србија и Балкан

Османи: ОЕБС није попустио Русији

Министар спољних послова Северне Македоније је рекао да руски министар не долази у националном својству, већ да долази на скуп организације у којој је Русија чланица
Османи: ОЕБС није попустио Русији© Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

Министар спољних послова Северне Македоније и председавајући ОЕБС-а Бујар Османи одбацио је оцене да је Русија остварила победу договором да Малта буде следећа земља која ће председавати том организацијом пошто је Москва уложила вето да то буде Естонија, чланица НАТО-а.

"Подржали смо Естонију откад је њена кандидатура да председава организацијом представљена 2020. године и учинили смо све што је у нашој моћи да постигнемо консензус око Естоније", рекао је Османи у интервјуу за радио "Слободна Европа".

"Пре само неколико недеља, званично смо то поднели у Бечу. Нажалост, Руска Федерација и Белорусија једноставно нису подржале кандидатуру Естоније. А онда смо прешли на проналажење алтернативног решења, земље која би била основа за консензус 57 држава учесница", објаснио је он.

Како је рекао, комуницирао је са сваким министром спољних послова ОЕБС-а, питајући да ли су вољни да ускоче и покушају да спасу организацију.

"И захвалан сам Малти на разумевању, поред њеног ангажовања као несталне чланице Савета безбедности. Мислим да је Малта учинила историјски корак да подржи сам опстанак организације. То је био наш предлог и захвалан сам и ОЕБС-у, државама учесницама што су подржале њену кандидатуру", нагласио је.

Османи је рекао да је реч о "победи међународног поретка заснованог на правилима", будући да се рад Организације за безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС) заснива на консензусу.

Он је такође одбацио наводе да се попустило Русији дозволом да шеф руске дипломатије Сергеј Лавров учествује на Министарском савету ОЕБС-а у Скопљу, будући да, како је рекао, руски министар не долази у националном својству, већ да долази на скуп организације у којој је Русија чланица.

"Министар спољних послова Руске Федерације не долази у Северну Македонију, не долази у Скопље, не долази у националном својству. Он долази у ОЕБС где је Русија држава учесница. Бићу искрен с вама. У националном својству они не би могли да дођу у Северну Македонију. Наш став је био недвосмислен".

Шеф македонске дипломатије је истакао да је Скопље недвосмислено осудило СВО и да је Северна Македонија једна од најјачих присталица Украјине.

"Међутим, министарски савет је ствар организације, где имамо 57 држава учесница. Док не будемо имали одлуку о искључењу или промени формата организације, за шта је потребан консензус, морамо да позивамо све државе учеснице на састанке", објаснио је он.

По питању функционисања ОЕБС-а, Османи је рекао да због немогућности договора нису изабрани нови људи на високим функцијама у организацији, као и да није било договора о буџету, мада је изразио наду да ће се о томе разговарати у наредна два дана у Скопљу.

Министар спољних послова Северне Македоније је позвао међународну заједницу да се више фокусира на дешавања на Западном Балкану, пошто би отворена питања у региону лако могле да "искористе злонамерне силе у циљу ширења дестабилизације на нашем континенту".

image