Русија

Захарова прешла Бугаре: Затворили небо за њу, она ипак дошла

Упркос нечувеној забрани да се не авиону, већ особи у авиону забрани да буде у ваздушном простору Бугарске, руска делегација, заједно са Захаровом, стигла је преко Грчке у Скопље
Захарова прешла Бугаре: Затворили небо за њу, она ипак дошлаwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Бугарске власти затвориле су ваздушни простор за Марију Захарову, портпаролку руског Министарства спољних послова, која је заједно са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом и осталим припадницима руске делегације требало да отпутује у Северну Македонију на састанак ОЕБС-а.

Због тога руска делегација је стигла у Скопље али измењеном рутом - не преко Бугарске, већ преко Грчке. Захарова је у објави на Телеграму истакла да је ово први пут у "нашој историји да су званичне власти забраниле да се у ваздушном простору налази не авион, већ човек у авиону", како пише у званичној ноти бугарског Министарства спољних послова. 

"Ништа није речено о томе да ли могу да прелетим Бугарску без авиона или да ли је за то могуће искористити свемирски простор", иронично је прокоментарисала она.

Она је подсетила да је ваздушни саобраћај регулисан одредбама Чикашке конвенције о међународној цивилној авијацији из 1944. године и додала да стога европске санкције и нису могле да забране пролазак авиона у којем се она и други чланови руске делегације налазе.

Ипак, без обзира на то, Бугарска се одлучила да изда забрану на шта портпаролка руског МСП-а каже:

"Не ради се само о глупости, него о опасној глупости неког сплеткароша у структурама власти Бугарске. Да ли су размишљали о томе да ће створити опасан светски преседан? Мислим да не. Ко је дао право неписменим чиновницима из Софије да брукају бугарски народ? Иначе, ми смо већ у Скопљу".

image