Русија

Лавров допутовао у Скопље (ВИДЕО)

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров допутовао је нешто пре 11 часова на Савет министара спољних послова ОЕБС-а
Лавров допутовао у Скопље (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Авион шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова слетео је вечерас нешто пре 11 часова на аеродром у Скопљу, јавља ТАСС.

Авион са руском делегацијом није, како је раније било најављивано, летео преко територије Бугарске, него кроз ваздушни простор Турске и Грчке, наводи агенција.

Дужина руте министарског авиона била је око 4.000 км, пут је трајао више од пет сати.

Како сазнаје ТАСС, бугарска страна је одбила да дозволи прелет авиона шефа руског министарства спољних послова ако се у њему налази портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова.

Стручњаци сматрају да то није у вези са санкцијама, пошто је и сам Лавров на листи санкција ЕУ. "Можда се званична Софија плаши Захарове, чак и да лети авионом", рекао је саговорник ТАСС-а у дипломатским круговима.

Претходни пут Лавров је учествовао на министарском савету ОЕБС-а у децембру 2021. у Стокхолму. Пољска, која председава организацијом 2022. године, одбила је да угости Лаврова прошле године.

Путовање у Северну Македонију је Лавровљева прва посета некој европској земљи од почетка Специјалне војне операције 24. фебруара 2022. (ако се не рачунају Белорусија и Турска).

Прошлог јуна шеф Министарства спољних послова планирао је посету Србији, али његов авион није пропуштен. У марту 2022. министар из истог разлога није могао да учествује на седници и конференцији УНХЦР-а у Женеви.

Овог пута Бугарска је најавила спремност да отвори свој ваздушни простор, образлажући значај садашњег састанка "за очување ОЕБС-а".

Лавров је, оцењујући изгледе организације, пре неколико дана рекао да је још могуће покушати да је сачувамо, али су шансе мале, јер се ОЕБС "претвара у додатак НАТО-а".

Али, упркос свему томе, руска делегација у Скопље иде "борбено", истакао је заменик министра иностраних послова Грушко.

image