Свет

Министарски савет ОЕБС-а: Лавров одбрусио "oставите ме на миру" (ВИДЕО)

Дачић ће учествовати на пленарној седници Савета, а планирано је да одржи и више билатералних састанака са министрима спољних послова других земаља
Министарски савет ОЕБС-а: Лавров одбрусио "oставите ме на миру" (ВИДЕО)© AP Photo/Boris Grdanoski

Министарски савет ОЕБС-а одржава се у Скопљу, а његове главне теме би, како је најављено, требало да буду промоција безбедности, стабилности и сарадње међу државама.

Први потпредседник владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић допутовао је у Скопље, a планирано је да одржи више билатералних састанака са министрима спољних послова других земаља.

Да ће сарадња ипак ићи теже показале су и реакције појединих западних лидера на долазак шефа дипломатије Русије Сергеј Лаврова, због кога је Украјина већ отказала учешће, док балтичке земље и Пољска, у знак протеста, нису послале своје министре спољних послова, већ делегације.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен je практично по доласку Лаврова побегао, будући да je Скопље напустио одмах после неформалне вечере одржане уочи самита, како би избегао да у исто време буде у истој земљи са руским колегом Сергејом Лавровом.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ и министар спољних послова Велике Британије Дејвид Камерон такође су избегли да се сретну са Лавровом.

"Присуствоваћу званичној вечери, али ћу морати да се вратим брзо због других састанака у Бриселу", рекао је Борељ.

Борељ је изјавио да разуме незадовољство бројних земаља због доласка Лаврова и додао да сматра да ће шеф руске дипломатије добити јасну поруку.

"Лавров треба да чује од свих зашто осуђујемо Русију и зашто је изолујемо. Ово је добра прилика да директно од учесника скупа чује зашто је Русија осуђена и изолована, а онда може да се врати и каже господару Кремља да ЕУ и ОЕБС остају уједињени против агресивног понашања Русије", рекао је Борељ у Скопљу.

На скупу учествује више од 70 делегација, а посебну пажњу изазвао је долазак министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова.

Он је у Северну Македонију долетео јуче авионом преко Турске и Грчке, зато што је Бугарска одбила да отвори свој ваздушни простор.

Због доласка Лаврова, Савет бојкотују министри спољних послова Украјине, Литваније, Летоније и Естоније.

Министарски савет траје до петка 1. децембра.

  • 30. нов 2023 • 20:57

    20:57

    МСП: Дачић са шефовима дипломатија Русије, Аустрије, Мађарске и Израела.

    Министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се са шефовима дипломатија Русије, Аустрије, Мађарске и Израела.

    Како се наводи у саопштењу, Дачић је са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом, поред разматрања билатералних питања,  разменио мишљење о изазовима и проблемима са којима се тренутно ОЕБС као организација суочава, као и могућностима за њихово превазилажење, како би организација наставила са функционисањем.

    Дачић је, у пријатељском разговору са министром спољних послова Аустрије Александром Шаленбергом разговарао о европским интеграцијама Србије, тренутној ситуацији у региону, као темама од заједничког интереса.

    У разговору са шефом дипломатије суседне Мађарске Петером Сијартом, Дачић је разменио мишљење о предстојећим заједничким активностима, али и о стању у ОЕБС и могућностима за доношење одлука које ће омогућити наставак функционисања ове организације која окупља 57 земаља.

    Како се наводи, Дачић је на маргинама министарског састанка ОЕБС имао прилику да се кратко сусретне и са министром спољних послова Израела Елијем Коеном.

  • 19:17

    Дачић се видео са Лавровом на Министарском савету ОЕБС-а: Срби на КиМ угрожени и дискриминисани

    Први потпредседник владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је данас у Скопљу, где се одржава 30. Министарски савет ОЕБС-а, да Косово никада неће постати чланица те организације, као и да су Срби угрожени и дискриминисани што изазива дубоку забринутост Београда.

    Коментаришући наводе да је Албанија тражила да тзв. Косово буде члан ОЕБС-а, Дачић је рекао да се у тој организацији, срећом, одлучује консензусом.

    "Косово никад неће моћи да постане чланица ОЕБС-а зато што се Србија са тим неће сагласити", поручио је Дачић.

    Опширније прочитајте у засебној вести.

  • 18:46

    Први сусрет Дачића са новим шефом дипломатије Црне Горе

    Први сусрет министра спољних послова Србије Ивица Дачић и новоименованог министра спољних послова Црне Горе Филипа Ивановића одржан је данас на маргинама министарског састанка Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Скопљу, саопштило је Министарство спољних послова.

    Како преноси Танјуг, шефови дипломатије разговарали су о билатералним односима, европским интеграцијама, геополитичким питањима, стању у региону и другим кључним темама од значаја за грађане двеју земаља.

    Дачић је изразио задовољство већим степеном сарадње званичника и институција Србије и Црне Горе и истакао да је неопходно радити и на додатном јачању економске сарадње и инфраструктурном повезивању.

    Он је нагласио да ће Србија наставити да промовише стабилност у региону, водећи политику мира и сарадње на западном Балкану, као и да остаје посвећена даљем развоју добросуседских односа са Црном Гором.

    Дачић и Ивановић су изразили очекивање да ће две земље сва отворена питања наставити да решавају дијалогом на узајамно прихватљив начин, јер су добри односи Србије и Црне Горе, осим за њихове грађане, важни и за свеукупну стабилност у региону.

  • 18:42

    Амбасадор Украјине: Не можемо да градимо будућност са оним ко нам је отео земљу

    Украјински амбасадор при ОЕБС-у Јевгениј Цимбаљук је у обраћању на 30. министарском самиту ОЕБС-а у Скопљу изразио захвалност свим земљама што подржавају Украјину у борби за слободу против Русије, која, како је рекао, доприноси и одбрани будућност ОЕБС-а.

    Цимбаљук је делегатима показао и пет житарица које је Русија спалила иранским дроном, наводећи да је Русија до сада уништила стотине хиљада тона житарица, због чега је, како је нагласио, многе породице широм света остале без хране.

    "Свету је потребна вакцина против покушаја употребе хране као оружја", нагласио је Цимбаљук, преноси македонски портал Либертас.

  • 16:57

    Лавровљево "оставите ме на миру" упућено украјинској делегацији која је напуштала салу

    Кратак прекид данашњег говора Сергеја Лаврова и захтев да га оставе на миру било је упућено украјинској делегацији која је устала и пошла ка излазу из сале где се одржавао састанак министара ОЕБС-а.

    Како пише украјински портал "Европејскаја правда", позивајући се на своје дописнике, чланови украјинске делегације хтели су да напусте салу на почетку обраћања руског министра. У том тренутку Лавров је говорио о жалосном стању ОЕБС-а.

    Говор је држао на руском језику, али се колегама обратио на енглеском.

    "Молим вас оставите ме на миру. Хвала", рекао је.

    На основу преноса његовог говора не може се утврдити коме се обраћа.

  • 16:42

    Лавров са колегама из Северне Македоније и Малте

    Лавров се састао и са министром спољних послова Северне Македоније Бујаром Османијем и са министром спољних послова Малте Јаном Боргом, преноси ТАСС.

  • 16:16

    Дачић се састао са секретарком Министарства за Европу и иностране послове Француске

    "На маргинама министарског састанка ОЕБС у Скопљу разговарао сам са државном секретарком Министарства за Европу и иностране послове Француске Лоранс Бун о одличном нивоу билатералних односа двеју земаља и изузетној динамици политичког дијалога", навео је српски шеф дипломатије на свом Инстаграм налогу.


    "Током састанка сагласили смо се да се достигнути ниво свеукупних односа одржи и да се настави са његовим јачањем, при чему је посебно апострофирано стратешко партнерство Србије и Француске и његов значај за даље унапређење сарадње у различитим областима од обостраног интереса", додао је.

  • 15:54

    Још састанака: Лавров са министром спољних послова Казахстана

    Сергеј Лавров одржава састанак са министром спољних послова Казахстана Муратом Нуртлеуом на маргинама Министарског савета ОЕБС-а.

  • 14:34

    Лавров одбрусио: Оставите ме на миру!

    Током обраћања шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова на седници Самита министара спољних послова ОЕБС-а у Скопљу неко од присутних у сали очигледно је упадао у реч руском министру, па је Лавров био приморан да прекине излагање и интервенише.

    Наиме, Лавров је говорио о безобзирном ширењу НАТО на Исток, које је почело након распуштања Варшавског пакта. Међутим, руског министра је неко очигледно ометао са стране, па је прекинуо излагање и љутито упитао на енглеском:Можете ли ме оставити на миру, молим вас? Хвала.

  • 13:42

    Камерон: Британија ће наставити да подржава Украјину и ОЕБС

    Шеф британске дипломатије Дејвид Камерон поручио је у Скопљу да ће Велика Британија да настави да подржава Украјину и ОЕБС.

    Камерон је шефовима дипломатија земаља учесница 30. самита ОЕБС-а рекао да ће Уједињено Краљевство бити уз Украјину све док буде потребно и да ће наставити да пружа моралну, дипломатску, економску и војну подршку.

    Како је саопштено из британске делегације на скопском самиту ОЕБС-а, Камерон је рекао и да је Русија одговорна за сукоб, да су њихове акције неодбрањиве и да је прекршено свих 10 принципа Хелсиншког завршног акта, на којима почивају односи међу државама.

    Наводи се да је британски министар спољних послова своје излагање закључио рекавши да је Британија јасна у подршци ОЕБС-у и позвао све присутне министре спољних послова да подрже организацију и обезбеде њену будућност, поздрављајући преузимање Малте председавањем ове безбедносне организације у наредној години.

    Камерон је синоћ присуствовао неформалној вечери министара спољних послова у Скопљу, док британски министар оружаних снага Џејмс Хипи данас учествује на министарском самиту ОЕБС-а.

image