Русија

Захарова: Русија наишла на све врсте препрека током припрема Савета министара ОЕБС-а

Приликом припреме за учешће земаља у Савету министара спољних послова ОЕБС-а руској страни су прављене свакакве смицалице, изјавила је портпаролка руског МСП
Захарова: Русија наишла на све врсте препрека током припрема Савета министара ОЕБС-аwww.globallookpress.com © Omar Marques / Sopa Images

У припремама за Министарски савет ОЕБС-а у Скопљу, руска страна је била подвргнута "свакаквим интригама", изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Приликом припреме за учешће свих земаља у Савету министара спољних послова ОЕБС-а руској страни су прављене свакакве смицалице. Постојале су унутрашње интриге међу западним земљама. Неке од њих схватају да су ситуацију у ОЕБС-у довеле до егзистенцијалне кризе те структуре", казала је Захарова за радио "Спутњик".

Према њеним речима, други део западних земаља "наставља да притиска педалу потпуног русофобичног лудила", истакавши да је тај догађај "тест за ОЕБС".

"Последњих година та организација је доведена до такве мере да се сви питају – а како даље? Хоће ли сви гледати окупацију те структуре која ће довести до њеног уништења, јер неће бити потребна?", упитала је Захарова.

Према њеним речима, ОЕБС је формиранна самом врхунцу сукоба између система, када је свет био биполаран, на врхунцу Хладног рата, када се још осећао ужас због Кубанске ракетне кризе.

"Та организација је формирана да се нешто слично не би поновило, да би се пронашао заједнички језик и да би покушали да се изграде мостови", закључила је.

У Скопљу данас почиње тродневни 30. скуп министара спољних послова Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), који ће окупитивише од 70 делегација са око 1.000 чланова.

Поред министара спољних послова земаља чланица ЕУ, највећу пажњу привлачи најављено присуство америчког државног секретара Ентонија Блинкена и шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, чији билатерални сусрет за сада није предвиђен.

image