Србија и Балкан

Високи Дечани: Неистините тврдње да манастир купује имовину Срба у суседним селима

Манастир нема намеру нити поседује средства за такве активности, посебно у контексту када косовске власти, упркос судским пресудама, не признају властиту манастирску имовину, наводи се у саопштењу
Високи Дечани: Неистините тврдње да манастир купује имовину Срба у суседним селима© РТ Балкан

Из Манастира Високи Дечани саопштили су да нису истините тврдње неких чланова приштинске владајуће странке Покрета Самоопредељење да манастир купује имовину од Срба у суседним селима "са политичком агендом".

Посланица Фатмире Муљхаџа Колчаку је раније навела да манастир купује куће и некретнине од локалних Срба у Гораждевцу како би се "осигурало да подручје не буде насељено Албанцима".

Манастир Високи Дечани је у саопштењу нагласио да су ове тврдње, које су пренели приштински медији, потпуно лажне и злонамерне.

"Манастир нема намеру нити поседује средства за такве активности, посебно у контексту када косовске власти, упркос судским пресудама, не признају властиту манастирску имовину", саопштио је манастир на платформи X (Твитер).

Објашњено је да је искључиво ангажовање манастира било да помогне једној српској породици, која није имала где да живи, да купи кућу пре неколико година, међутим, да манастир не користи ту имовину нити стиче било какву имовину у локалним селима.

"Ова чињеница се лако може проверити кроз катастарску евиденцију. Верујемо да ове обмањујуће медијске изјаве неких политичких кругова косовских Албанаца имају за циљ да изазову етничко и верско непријатељство и шире дезинформације, што оштро осуђујемо. Наша посвећеност остаје чврста ка неговању хармоније и разумевања међу свим заједницама", нагласио је манастир у саопштењу.

У саопштењу се такође апелује на медије да провере све информације у вези са манастиром.

"Верујемо да је то темељ професионалног новинарства", истакли су у објави.

image