Србија и Балкан

Хаг подигао нову оптужницу против Шешеља и још четворо радикала

Реч је о оптужници за непоштовање суда
Хаг подигао нову оптужницу против Шешеља и још четворо радикала© Amir Hamzagic/ATAImages

Против лидера радикала Војислава Шешеља, као још четворо функционера странке - Миљана Дамјановића, Љиљане и Огњена Михајловића и Мирољуба Игњатовића, подигнута је хашка оптужница, потврдио је за Танјуг заменик председника Српске радикалне странке (СРС) Александар Шешељ.

Оптужницу је подигао Међународни резидуални механизам у Хагу, наследник Хашког трибунала.

"Тачно је да је оптужница подигнута. Реч је о новој оптужници за непоштовање суда, измишљеном делу које је Хашки трибунал сам себи дао за право да уведе као кривично дело. То заправо значи да шта год они процене да је непоштовање суда - могу да оптуже некога", рекао је Александар Шешељ.

Оптужница је, каже, подигнута јер су радикали објављивали књиге и друге штампане материјале, као и видео и аудио материјале који разоткривају на који начин су у Хашком трибунали сведоци оптужбе били, како је рекао, инструирани и поткупљени да сведоче против Војислава Шешеља у његовом основном предмету.

Подизање нове оптужнице у предизборном периоду, према његовој оцени није случајно, јер како каже, Хашки трибунал "као политички инструмент зарад интереса и рачуна САД" прати политичку ситуацију, па је сасвим могуће да су на основу тога проценили да баш сада подигну оптужницу.

Реч је, истиче Александар Шешељ, о новом прогону СРС који покреће Хашки трибунал као инструмент САД, који више од 20 година има крајњу намеру да уништи ову странку, као главног противника за остваривање циљева САД у Србији.

Одговарајући на питање шта треба очекивати након подизања оптужнице, Александар Шешељ истиче да мисли да "не долази у обзир" да власт у Србији изручи било кога Хашком трибуналу.

"На тај начин би се сврстала у ред најгорих властодржаца у Србији после 5. октобра. Мислим да у оквиру владајуће партије и коалиције не постоји било каква спремност да до тога дође", рекао је он.

Александар Шешељ је навео да радикали настављају своју политичку борбу и да их подизање оптужнице неће у томе ометати.

image