Србија и Балкан

Стејт департмент: Западни Балкан добио подршку САД и Аустрије за чланство у ЕУ

Наглашен је и значај трансатлантске сарадње у решавању геополитичких питања две државе
Стејт департмент: Западни Балкан добио подршку САД и Аустрије за чланство у ЕУ© TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Западни Балкан био је једна од главних тема данашњег Стратешког дијалога између влада САД и Аустрије одржаног данас у Бечу.

"Две државе у потпуности подржавају будуће чланство земаља Западног Балкана у Европској унији", наводи се у саопштењу Стејт департмента после овог догађаја.

Теме о којима се разговарало укључивале су питања глобалне и регионалне безбедности, важност одржавања међународног поретка заснованог на правилима, специјална војна операција Русије против Украјине, питања која се тичу Блиског истока и НР Кине, одбрана и унапређење људских права и демократије, борба против расизма, антисемитизма и антимуслиманске мржње, подршка преживелима Холокауста, разоружање и спречавање ширења нуклеарног оружја и друго.

Такође се у саопштењу Стејт департмента додаје да "Аустрија и САД изражавају непоколебљиву подршку суверенитету и територијалном интегритету Украјине", као и да су званичници две државе поновили своју забринутост због погоршања хуманитарне ситуације у Гази.

"Две стране констатовале су да су економски односи Аустрије и САД и даље јаки и чврсти, а наглашен је и значај трансатлантске сарадње у решавању геополитичких питања", додаје се у саопштењу Стејт департмента.

image