Србија и Балкан

Затвор за Селма Цикотића: Да ли је Америка пустила низ воду свог фаворита?

Цикотићу је суђено за злоупотребу своје бивше позиције министра одбране БиХ и незаконито доношење одлука у корист хрватске фирме "Скаут" из Загреба
Затвор за Селма Цикотића: Да ли је Америка пустила низ воду свог фаворита?www.globallookpress.com © Michael Indra via www.imago-imag/www.imago-images.de

Суд Босне и Херцеговине осудио je Селму Цикотића на три године затвора због злоупотребе положаја док је био министар одбране Босне и Херцеговине.

У оптужници се наводи да је Цикотић незаконито изменио детаље уговора о продаји вишкова застарелог наоружања и тако омогућио да се хрватској фирми "Скаут" испоручи "квалитетније и скупље оружје", о чему није обавестио ни Председништво БиХ ни своје заменике.

Цикотић је тиме оштетио државни буџет за око 4.9 милиона евра, наводи се.

Реч је о првостепеној пресуди и на њу постоји право жалбе, преноси Радио слободна Европа.

Цикотић је служио као министар одбране БиХ од 2006. до 2011. године. Његовом именовању су се успротивили лидери Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) и борачка удружења Хрватског већа обране (ХВО), напомиње РСЕ и додаје да Цикотића Хрвати из Бугојна сматрају да је он као командант тзв. Армије Републике БиХ "одговоран за прогон 15.000 Хрвата, 311 убијених, бројне злочине и тортуре, те системску пљачку и уништавање имовине Хрвата и католичких верских објеката".

Подсетимо, у поверљивој дипломатској депеши коју је "Викиликс" објавио под ознаком 07SARAJEVO2046, тадашњи саветник при амбасади САД у Сарајеву, а садашњи амерички амбасадор у БиХ, Мајкл Марфи, описао је 2007. године Цикотића као "драгоценог савезника САД и ватреног заговорника реформе одбране", додавши да, "ако би Цикотић био оптужен или приморан да поднесе оставку, то би представљало велики неуспех".

Крајем новембра 2020. године је Тужилаштво Босне и Херцеговине одлучило да ће поново размотрити статус Селме Цикотића у оптужници за ратне злочине на подручју Бугојна, у истрази која је обустављена половином 2018. године.

Марфи је у поверљивој депеши нагласио да је "Цикотић је био кључни поборник САД и НАТО циљева и дао је замах реформи одбране, која остаје најважније достигнуће БиХ и једно од неколико светлих тачака у иначе суморном политичком миљеу (те земље)", те да би "Босна доживела велико назадовање" ако би он био оптужен.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner