Србија и Балкан

Бањалука не слави Дан државности БиХ: Повицима "Ој Косово, Косово" борци извиждали госте из Сарајева

Полицијска управа Бањалука забранила је СДП-у окупљање ради обележавања Дана државности БиХ
Бањалука не слави Дан државности БиХ: Повицима "Ој Косово, Косово" борци извиждали госте из Сарајева© Srdjan Puhalo/Iks

Обележавање Дана државности БиХ у Бањалуци наишло је на рампу. Прво је председник Републике Српске Милорад Додик изјавио да се у Републици Српској  неће славити 25. новембар јер није донета никаква одлука о томе, иако Бошњаци покушавају да га наметну као "дан државности".

"То је нација која покушава да се изгради тако да наметне другима неке своје вредности као опште вредности, што Срби не прихватају. Ми можемо да прихватимо БиХ каква је у Уставу, али је ње све мање. Јасно кажемо да не прихватамо БиХ која није у складу са Уставом и то би требало да буде врлина", рекао је Додик на дан када се у ФБиХ обележава такозвани Дан државности.

Он је додао да се само у БиХ они који подржавају Устав сматрају "антипротивним", а они који руше Дејтонски споразум и Устав сматрају се јунацима овог времена, преноси РТРС.

Припаднице Војске Српске извиждали премијера Федерације БиХ

Затим је дошло до конфликта бораца Војске Републике Српске и званичника уз Сарајева.

Борци су, наиме, извиждали министра спољних послова у Савету министара БиХ Елмедина Конаковића, премијера Федерације БиХ и лидера СДП БиХ Нермина Никшића и министра транспорта и комуникација БиХ Едина Форту приликом њиховог доласка у просторије СДП у Бањалуци.

Конаковић, Никшић и Форто стигли су у пратњи полиције, а одмах по изласку из возила, борци су почели да им звижде, уз поруке да се у Републици Српској не може славити ниједан празник сем 9. јануара, преноси РТРС.

Они су потом запевали и песму "Ој, Косово, Косово".

Конаковић је кратко рекао да нису дошли да провоцирају, а Никшић да је Бањалука део БиХ.

Борачка организација града Бањалука организовала је мирно окупљање да би исказала незадовољство и противљење раније најављеном доласку чланова СДП БиХ у Бањалуку поводом обележавања дана ЗАВНОБиХ-а, односно тзв. Дана државности БиХ, упркос забрани.

Полицијска управа Бањалука забранила је СДП-у окупљање ради овог обележавања.

Након окупљања испред хотела Мериот, где је раније била најављена, а потом отказана свечана академија, борци су се окупили испред просторија СДП, где су дошли Конаковић, Никшић и Форто.

Председник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да су се они окупили на миран и достојанствен начин и оценио да је окупљање чланова СДП БиХ увреда за све живе борце Војске Републике Српске, "али још већа за погинуле борце који су дали своје животе за стварање Српске".

"Ово је пре свега вређање Републике Српске, која је настала 9. јануара и која је међународно призната потписивањем Дејтонског мировног споразума", рекао је Остојић.

Председник организације Горан Рогић је истакао да ово што се данас дешава у Бањалуци, пре неког времена дешавало се у Дервенти, у Котор Вароши, па да не би постала пракса, да не би провоцирани и понижавани, борци су одлучили да искажу бунт.

Он је додао да нико никоме не може да забрани да дође у град, који је отворен за све, али не и да на данашњи дан дође да провоцира.

image