Србија и Балкан

Курти поново провоцира: Оптужио Београд за деструктиван приступ

Потребан нам је коначни договор за нормализацију односа са Србијом уз коначно признање у центру, каже Аљбин Курти
Курти поново провоцира: Оптужио Београд за деструктиван приступwww.globallookpress.com © IMAGO/Christian Spicker

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, који борави у званичној посети Естонији, изјавио је данас поводом пререгистрације аутомобила на северу Косова и Метохије, да је Београд "деструктиван у односу на могућност било каквог компромиса", преноси "Репортери".

Курти је на заједничкој конференцији за медије са премијерком Естоније Кајом Калас, оптужио Београд да је наложио Србима да напусте институције тзв. Косова.

"Мој потпредседник владе је редовно и интензивно у комуникацији како би се ово питање решило. Аутомобила са нелегалним српским таблицама има 9.000, а то је мање од десет одсто аутомобила које имају Срби на 'Косову'. Екстремна мањина унутар српске већине одбацује ове таблице. Имамо разлику у приступу, почели смо од опомене на три недеље, а затим најавили и новчане казне. Међутим, Београд је наредио Србима да напусте институције 'Косова'. Дајемо све од себе да очувамо законитост и уставност наше земље, безбедност и мир на другој страни", тврди Курти.

Курти је додао да је оптимиста, и поновио да је "приступ Београда деструктиван".

"У наредним данима видећемо колико ћемо бити успешни у овим новим преговорима. Потребан нам је коначни договор за нормализацију односа са Србијом уз коначно признање у центру", рекао је Курти.

image