Србија и Балкан

Поклон из Русије грађанима Црне Горе: Две бисте Александра Невског у Никшићу и Андријевици

Две бисте, иначе дело познатог руског скулптора, академика Руске академије уметности Ајдина Зејналова, постављене су захваљујући залагању Руског дома у Београду, Амбасаде Русије у Црној Гори и Српске православне цркве
Поклон из Русије грађанима Црне Горе: Две бисте Александра Невског у Никшићу и Андријевици© Руски дом у Београду

Споменик светом благоверном кнезу Александру Невском откривен је данас у Андријевици у Црној Гори. Још један споменик овом истакнутом руском државнику и светитељу биће откривен данас у 17 часова у Никшићу на православни празник – Дан сећања на Великог кнеза, саопштили су из Руског дома у Београду.

Две бисте, иначе дело познатог руског скулптора, академика Руске академије уметности Ајдина Зејналова, постављене су захваљујући залагању Руског дома у Београду, Амбасаде Русије у Црној Гори и Српске православне цркве. Споменици су поклон руског скулптора народу Црне Горе.

Манифестацији у Андријевици присуствовали су Епископ будимљанско-никшићки Методије, амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслењиков, директор Руског Дома у Београду Јевгениј Баранов, скулптор Ајдин Зејналов, председник општине Андријевица Жељко Ћулафић, председник општине Беране Вуко Тодоровић, чланови мото клуба "Ноћни вукови" и бројни православни верници.

Највеће српско племе Васојевића, који живе у Црној Гори сматра светог кнеза Александра Невског за свог небеског покровитеља и од 18. века обележавају овај дан као "заветну славу". Средином 18. века пред одлучујућу битку против Турака племе Васојевића се молило за победу светом Александру Невском. Према предању, током битке свети кнез се јавио на небу и отерао Турке у бекство. Сећање на овај чудесан догађај живи у племену дуже од 250 година.

У оквиру откривања споменика, у просторијама Општине Андријевица одржан је састанак председника Општине Жељка Ћулафића са академиком Ајдином Зејналовим. Ћулафић је том приликом изразио захвалност Зејналову на "историјском поклону".

Аутор споменика је нагласио да је учешће у пројекту посвећеном Александру Невском за њега била велика част и посебно истакао улогу Амбасаде Русије у Црној Гори и Руског дома у његовој реализацији.

У Русији је подигнуто више од 20 споменика Александру Невском. Споменици Невског прве су скулптуралне представе руског светитеља на територији Црне Горе. Претходно је, 2021. године, биста Александра Невског откривена у Београду.

image