Србија и Балкан

У храму код Подујева служена литургија: Оскрнављени храм враћен у редовни црквени поредак

Са благословом Епископа рашко-призренског Теодосија, прво је служено освећење оскрнављеног храма, а затим и литургија
У храму код Подујева служена литургија: Оскрнављени храм враћен у редовни црквени поредак© Епархија рашко-призренска

Данас је служена света литургија у храму Светог Архангела Михаила у селу Ракитница код Подујева, у који је 28. новембра провалила група лица заједно са самозваним и лажним свештеником  Николом Џуфком, грађанином Републике Албаније, да би у цркви наводно обавили црквени обред.

Литургија је служена са благословом Епископа рашко-призренског Теодосија, наводи се у саопштењу Епархије рашко-призренске и додаје да су представници Епархије игуман манастира Високи Дечани Архимандрит Сава и надлежни парох протојереј Станиша Арсић најпре одслужили освећење оскрнављеног храма, а затим и свету литургију.

Додаје се да је освећењем и светом литургијом храм Светога Архангела Михаила враћен у редовни црквени поредак као богомоља Српске православне цркве – Епархије рашко-призренске.

"Надам се да ће овај храм као и сви други објекти Српске Православне Цркве на овим просторима бити поштовани и заштићени од даљег скрнављења, јер је улога наше Цркве да шири поштовање међу свим грађанима на овом простору, али и да се брине о својој баштини", нагласио је отац Сава.

За време литургије изван цркве су били присутни представници мониторинг тима Еулекса, патрола карабињера који раде при Еулексу, као и представници Косовске полиције.

Након литургије отац Сава и представници Епархије су разговарали са представницима Еулекса и полиције и изразили забринутост што је полиција одбила да прими кривичну пријаву Епархије због провале и скрнављења и спроведе истрагу против лажних свештених лица Николе Џуфке, који је познат по ширењу етничке и верске нетрпељивости и Кристијана Загалија, као и лица која су учествовала у том незаконитом делу.

Кривична пријава Епархије у полицији је одбијена у два наврата: 1. децембра и 5. када је Епархија поново покушала преко свога адвоката да поднесе кривичну пријаву полицији у присуству Еулекс мониторинг тима.

Полиција је тада одбила да прими кривичну пријаву, што је озбиљан прекршај, о чему су обавештени сви међународни представници на КиМ, закључили су из Епархије рашко – призренске.

image
VV inauguration
banner