Србија и Балкан

Роберт Купер: Србија себи затвара врата чланства у Европској унији

Очигледно је да овде доминира осећај хитности, јер се нико више и не сећа када су две стране постигле неки значајнији искорак у разговорима, подсећа бивши британски дипломата
Роберт Купер: Србија себи затвара врата чланства у Европској унији© Foreign and Commonwealth Office/Wikimedia

Британац Роберт Купер, бивши европски посредник у бриселском техничком дијалогу Београда и Приштине и један од твораца једностраног проглашења независности Косова, сада је међу првима потрчао да нам саопшти да Србија себи затвара врата чланства у Европској унији (ЕУ) противљењем да Охридски споразум и његов Анекс постану део преговарачког поглавља 35.

Купер је у интервјуу за "Глас Америке" коментарисао јучерашњу изјаву председника Србије Александра Вучића, да би укључивање у преговарачки оквир докумената о којима су се тзв. Косово и Србија усагласили у првој половини 2023. у Охриду, значило да Унија затвара врата Србији.

"Европска унија не жели да буде део проблема, већ да га реши. Њена мисија је да све чланице уније имају неку врсту, не нормалних, већ супернормалних односа са својим суседима", рекао је пензионисани британски дипломата који је техничким дијалогом тзв. Косова и Србије посредовао између 2011. и 2012. године.

Поглавље 35 у приступним преговорима Србије обухвата суседске односе, односно регулисање релација са "Косовом" које је прогласило независност 2008. од Србије, подсећа ВОА.

"Идеја да уведете Србију у Европску унију, док одбија да призна независност свог суседа и прихвати га као засебну државу - није у сржи Уније. То би учврстило поделе између Србије и 'Косова'. Оно што ми желимо је да те поделе нестану", рекао је Купер.

Европски савет би на самиту шефова држава и влада ЕУ крајем наредне седмице требало да се изјасни о закључцима о проширењу – документу којим су обухваћени Црна Гора, Србија, Северна Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, тзв. Косово, Турска, Молдавија и Грузија.

У нацрту у који је "Глас Америке" имао увид, препоручено је да Охридски споразум и његов анекс, којима су дефинисани кораци на путу нормализације односа "Косова" и Србије, буду уврштени у очекивања и обавезе обеју страна.

"Очигледно је да овде доминира осећај хитности. Нико се више и не сећа када су две стране постигле неки значајнији искорак у разговорима", наводи Купер и подсећа на предстојеће изборе за састав Европског парламента који ће се одржати у јуну 2024.

image