Србија и Балкан

Уговор КЕДС-а и "Електросевера" да народ на северу не остане без струје

Сарадња две компаније биће кључна за нормализацију дистрибуције и снабдевања у општинама Зубин Поток, Лепосавић, Звечан и Северна Митровица.
Уговор КЕДС-а и "Електросевера" да народ на северу не остане без струје© Maksim Konstantinov/Global Look Press

Уговор који су потписале "Косовска компанија за дистрибуцију електричне енергије" (КЕДС) и "Електросевер" требало би да нормализује дистрибуцију и снабдевање електричном енергијом у општинама Зубин Поток, Лепосавић, Звечан и Северна Митровица.

Председник Србије Александар Вучић задовољан је што су КЕДС и "Електросевер" потписали уговор.

"Још гледамо детаље, свега 11 одсто људи са севера КиМ је плаћало струју. Ја сам задовољан што су КЕДС и Електросевер постигли говор јер тиме избегавамо сваку могућност да народ на северу остане без електричне енергије", истакао је Вучић који је додао да се овим уговором не прејудицира питање имовине.

Према наводима КЕДС-а, уговор је у складу са законом тзв. Косова и регулаторним оквиром, у складу са енергетским споразумима од 8. септембра 2013. и закључцима ЕУ посредника о имплементацији енергетског споразума из 2013. од 25. августа 2015. године, као и Смерницама за спровођење енергетских споразума од 21. јуна 2022. године, преноси "Газета Експрес".

КЕДС додаје да је процес био "веома деликатан и изазован за цео енергетски систем на Косову" и постигнути договор оцењује као "историјски".

"Сада КЕДС чека сарадња са 'Електросевером' која ће бити кључна за успех за дистрибутивне и инвестиционе услуге у поменутим општинама", наведено је у саопштењу.

Потписивање уговора између КЕДС-а и Електросевера у суботу су поздравили Европска унија и специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

image