Србија и Балкан

Креће Локомотива на РТ

У првој епизоди подкаста "Локомотива", аутори Марко Николић и Тиосав Пурић угостили су политиколога Рајка Петровића са Института за европске студије. Подкаст "Локомотива" ће се емитовати сваке суботе на нашем Јутјуб каналу у 19 часова
Креће Локомотива на РТ© РТ

Прва епизода подкаста "Локомотива" биће емитована дан уочи почетка Мундијала. Тим поводом, поред очекивања од наших "орлова", Марко и Тиосав су коментарисали нови-стари тренд међу западним репрезентацијама које су одлучиле да искористе спортски глобални спектакл за промоцију права ЛГБТ мањине, са изузетком Пољске, чија ће репрезентација, поред срца, на терену још једном оставити поруку о својој недвосмисленој подршци Украјини.

"Освешћеност" су поред фудбалских репрезентација западних земаља одлучили да демонстрирају и англофони твитераши, који су претходних дана једногласно осуђивали "Ујка Чена", Кинеза који је истрчао маратон пушећи цигарету. Аутори "Локомотиве" су се осврнули и на тај феномен, упоређујући западњачку тенденцију да "подрже актуелну ствар" са имплицитном поруком солидарности српског руководства са руским народом, а у контексту фотографије српског председника у чеченској ношњи.

Колико је фотографија српског председника у чеченској ношњи узнемирила "бриселске духове", показала је својим твитовима Виола фон Крамон. Зато је тема разговора Марка и Тиосава било и страховање од могућности да ће се немачки канцелар Шолц "огрнути Маовим костимом". О томе је сведочила и Шолцова посета Пекингу, као и последњи самит Г-20.

Непоштовање "Минских споразума", недавна криза на украјинско-пољској граници, коју су поједине западне земље настојале да искористе као повод за увлачење НАТО у сукоб у Украјини, као и објава Доналда Трампа да ће ући у трку за председника САД 2024. године, такође су били предмет разматрања у првом делу емисије.

У другом делу, Марко и Тиосав угостили су политиколога Рајка Петровића са Института за европске студије.

Посебна пажња у разговору са Петровићем посвећена је недавним бразилским изборима на којима је Лула да Силва победио доскорашњег председника Жаира Болсонара, а нарочито у контексту оштре друштвене поларизације у овој латиноамеричкој земљи и изазовног геополитичког момента за јужноамеричку чланицу БРИКС-а.

"БРИКС је организација у повоју и као такав је стекао посебан значај у светлу украјинске кризе. Лула је био човек под чијом је палицом Бразил и ушао у БРИКС. Учешће у БРИКС и тежња да Бразил постане једна од сталних чланица Савета безбедности УН били су стратешки циљеви политике председника Луле у прошлости", навео је Петровић.

Рајко Петровић сматра и да је нови "ружичасти талас" запљуснуо политичку сцену Латинске Америке, али упозорава да левица данас није исто што је била почетком двадесетог века, те да су у том смислу сви сценарији на плану односа Латинске Америке према северним суседима у игри.

На питање о позицији Србије у актуелној кризи на истоку Европе, Петровић каже да се "Србија налази у једној од најтежих позиција ако посматрамо мале и средње државе", те сматра да је спољна политика Србије добра, док је ова криза још једна у низу ситуација која је оголила "лицемерје Европске уније према Србији".

image