Србија и Балкан

Мандић: Нисам гласао у Србији, био сам са пријатељима у изборној ноћи

У Скупштини Црне Горе повела се расправа о доласку Мандића у изборни штаб СНС-а 17. децембра
Мандић: Нисам гласао у Србији, био сам са пријатељима у изборној ноћи© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Председник Нове српске демократије (НОВА) и Скупштине Црне Горе Андрија Мандић одговорио је на замерке што се у изборној ноћи у Србији нашао у штабу Српске напредне странке.

Мандић је казао да нема личну карту и пасош Србије, као и да није гласао на парламентарним изборима 17. децембра, већ је у изборној ноћи био са пријатељима.

На оптужбе посланика Демократске партије социјалиста Андрије Николића да је својим присуством у штабу унизио Црну Гору, Мандић одговара да државу Црну Гору представља председник државе и тако је записано у Уставу.

"Ја сам председник Скупштине, зато што је то договор у оквиру парламентарне већине. Не би ни Спајић био премијер да није договора парламентарне већине. Не би ни Милатовић био председник да у другом кругу нисмо подржали његов избор. Имао сам дужност да, као председник НОВА, након избора, пријатељима пожелим успех у даљем руковођењу државе", рекао је Мандић.

Додао је да је сигуран да је интерес Црне Горе да има добре односе са Србијом, те да су мост за такве односе српски политичари из Црне Горе.

"Што то Вама смета, ако желите добро Црној Гори? Немојте нама удаљавати Србију. Уместо да ми кажете 'браво', ви инсистирате на томе да имамо лоше односе. Немам ни личну карту, ни пасош, нисам ни уписан у бирачки списак Србије. Нисам гласао, нити сам дао иједну јавну изјаву, али када су се завршили избори, био сам са својим пријатељима и то може да буде само на корист Црне Горе", казао је Мандић.

Николић му је рекао да је "одласком у Србију признао да је то његова држава".

"Наведите ми један пример из света да неки носилац државних функција присуствује у изборном штабу, да се слика и аплаудира изборној победи, а да то није Милорад Додик. Не можете јер се то не ради, и ово што се објаснили, не само да је неубедљиво, већ нема ни политичког резона", додао је посланик ДПС-а.

Мандић је одговорио да је добро што "Црна Гора дуго памти".

"Сетите се ко вас је све поздрављао на конгресима. Сетите се, премотајте мало сећања... Не заборавите да је ваша партија била као симбиозом повезана са СНС-ом... Ја уверења и начела због којих сам ушао у политику нисам никада променио, а погледајте еволуцију своје партије", поручио је Мандић.

Председник Скупштине је истакао да је био на удару ДПС-а и када је биран за чело парламента.

"Ипак, добио сам највише гласова за избор од свих досадашњих председника. Ми као парламентарна већина смо изабрали владу и снажно је подржавамо, следи реконструкција и ЗБЦГ ће ући у саму владу и она ће бити још јача и радиће у интересу свих грађана Црне Горе", поручио је Мандић.

image