Србија и Балкан

Туча наставника и ђака у загребачкој школи: Ученици професора називали четничким војводом

Ученици су снимали вређање и омаловажавање наставника од својих колега и то сматрали смешним, а наставник (61) је ухапшен и осумњичен за три кривична дела
Туча наставника и ђака у загребачкој школи: Ученици професора називали четничким војводомwww.globallookpress.com © Samot

Након што је у хрватској јавности испливао снимак у којем се види физички обрачун између наставника и ђака, у којем просветар загребачке средње стручне школе удара ученика по глави, огласили су се из загребачке полиције, бројне политичке организације, просветари, надлежно министарство итд.

Професор (61) је ухапшен и осумњичен за кривично дело наношења тешке телесне повреде у покушају, кривично дело телесне озледе и два кривична дела повреде дететових права.

Истражни судија одредио му је месец дана притвора због опасности од понављања дела.

На снимку се види како ученик с мобиним телефоном у рукама долази до наставника и на непримереној удаљености му маше кажипрстом испред главе, док наставник покушава да га одгурне.

Следи рвање пред таблом, да би наставник потом узео предмет с полице и неколико пута тим предметом ударио ученика по глави.

Према изјавама ученика те школе, неки ђаци су дуже времена провоцирали професора који је наводно имао неколико смртних случајева у породици.

Данас је, међутим, стигла нова информација од странке Хрватских суверениста.

Осим што су осудили инцидент и пре свега понашање ученика и ресорног министра, они су открили да су ученици професора називали "четничким војводом".

"Згрожени смо чињеницом да су ученици снимали вређање и омаловажавање наставника од својих колега и то сматрали смешним. Сматрано да је оваква ситуација забрињавајућа за будућност нашег друштва. Осим тога ученици су споменутог наставника називали 'четничким војводом' иако су знали да то код њега изазива дубоке емоције пошто је наставник био учесник Домовинског рата. Због свега наведенога, згрожени смо начином на који је ресорно Министарство, конкретно министар Радован Фухс, реаговао у конкретном случају", навели су они.

Додали су да је министар Фухс тврдио да је наставник био у алкохолисаном стању, што полиција није потврдила.

"Тиме се министар који би требало да брани запослене у образовању сврстао на страну оних који их нападају без икаквих конкретних доказа. Као последицу конкретног догађаја споменути професор ће као врхунац ове за њега поприлично стресне године, Божић и Нову годину дочекати у притвору, док министар који би требало да га штити по хитном налогу у школу шаље стручне особе како би помогле ученицима да 'свладају преживљену трауму'", истакли су.

О кажњавању ученика због провокативног понашања према професору, како закључују, за сада нема ни наговештаја.

image