Србија и Балкан

Порфирије доделио стипендије студентима и ђацима из породица са више деце

Овогодишњи фонд за доделу стипендија износи 6.300.000 динара, а износ једне стипендије је 180.000 динара
Порфирије доделио стипендије студентима и ђацима из породица са више деце© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Патријарх српски Порфирије доделио је данас 35 стипендија студентима и ђацима широм Србије, који са истичу постигнутим резултатима у школовању, а потичу из породица са више деце. Порфирије је пре доделе стипендија у Патријаршији рекао да је породица први благослов којим су људи благословени и место на коме се учи о најважнијим принципима живота.

"За нас је веома важно да сви људи, без обзира на то колико имају деце, буду подржани од нас, али разумели смо и осетили потребу да подржимо нарочито оне родитеље који су имајући више деце показали изнад свега не само поуздање у себе и своју способност, већ и поверење у Бога", рекао је Порфирије.

Стипендије су из наменског фонда при Задужбини Симе Андрејевића Игуманова, а намењене су даровитим ђацима и студентима из породица са четворо и више деце, слабијег имовног стања.

Овогодишњи фонд за доделу стипендија износи 6.300.000 динара, а износ једне стипендије је 180.000 динара.

Управитељ Задужбине Симе Андрејевића Игуманова архимандрит Данило Гаврановић навео је да је, захваљујући благослову патријарха, основан фонд при тој задужбини.

"Прве године имали смо захваљујући прилозима оца и сина Милована и Драгана Поповића 13 стипендиста, ове године фонд је значајно увећан на могућност да се финансира 35 ђака и студената", рекао је Данило Гаврановић.

image