Србија и Балкан

Харадинај био сламка спаса за Мила: Чиме је Звицер претио Абазовићу да не уђе у владу са Србима

У изборној ноћи када је Мило Ђукановић након 30 година остао без власти у Црној Гори у кавачком криминалном клану праве се договори на који начин може да се сачува власт
Харадинај био сламка спаса за Мила: Чиме је Звицер претио Абазовићу да не уђе у владу са Србима© Влада Црне Горе

Након избора 30. августа 2020. на којима је Демократска партија социјалиста Мила Ђукановића изгубила власт, припадници кавачког клана и полицајаца блиских тој криминалној групи разговарали су о томе како да лидера Грађанског покрета УРА Дритана Абазовића одговоре од сарадње са просрпским странкама.

То су показали транскрипти са Скај апликације који су показали да је драма настала већ у изборној ноћи, након затварања биралишта.

Полицијски службеник Петар Лазовић сарадницима из криминалног клана шаље поруку да још чекају, али да је стање лоше.

"Велико је издајство наших људи", пише Лазовић и додаје да ће "ићи у хајдуке".

"А Црногорцима ето владара (Алексе) Бечића и Дритана", пише Лазовић који је разочаран изборним резултатом.

Након избора Лазовић обавештава врх кавачког клана да је био "у главном штабу".

"Био сам у главном штабу. Рекао сам да си се нудио и вољан државу да помогнеш. Они су ми рекли ако имаш конекције према Дритану, или неко твој из Албаније да га зове и да му каже да не смије са четницима правит договор. И да у недељу окупиш и доведеш на трг, на скуп", пише Лазовић.

Скуп је и одржан 6. септембра, седам дана након што је Ђукановић изгубио већину за формирање владе.

Лазовић потом пише шефу кавчана Радоју Звицеру да одбегли полицајац Љубо Миловић има везу са некадашњим вођом ОВК Рамушом Харадинајем.

"Тата и шеф рекли да све дигнемо за недељу, да покажемо да ово није српско легло. Љубо је звао Рамуша (Харадинаја) и он нас звао на састанак у Приштину", пише Лазовић.

Ипак, Абазовић одлучује да владу формира са дотадашњом опозицијом, и тада кавчани опет разговарају о Абазовићу.

У том тренутку расправљали су на који начин могу да спрече пад Ђукановића, па чак и да отму једног посланика како не би била формирана влада без ДПС-а.

"Нема од Дритана среће", пише Звицер уз поруку да не могу да рачунају на Абазовића.

Абазовић је у октобру 2020. више пута у јавности говорио о томе да трпи притиске са домаћих и регионалних веза, као и претње из криминалних кругова.

"Ти људи могу да буду проблематични. Ово све носи одређене ризике и жртве, и ми смо спремни да их поднесемо. Какав бих био представник народа да ме поколеба неко из криминалних структура", рекао је тада Абазовић.

Тада није желео да одговори ко му је претио, али је "Монитор", позивајући се на више извора блиских Абазовићу, објавио да је упозорења примао из кавачког клана.

Након што је одбио да се састане са врхом кавачког клана, наводно је стигло и упозорење:

"Видећемо се овако или онако", објавио је "Монитор" у јесен 2020.

image