Србија и Балкан

Патриотске игре: Да ли је Куртију август 2024. савршен термин за ванредне парламентарне изборе?

У августу дијаспора стиже на КиМ на годишње одморе да Куртију стави печат на "успехе" на Северу, а Курти ће свакако пре расписати ванредне изборе него прихватити ЗСО
Патриотске игре: Да ли је Куртију август 2024. савршен термин за ванредне парламентарне изборе?www.globallookpress.com © Yoshio Tsunoda/AFLO

Портал "Албанијан пост" пренео је у тексту, чији је аутор Батон Хаџију, како председник владе такозваног Косова Аљбин Курти жели да ванредне парламентарне изборе на Косову и Метохији одржи највероватније у августу 2024. године.

Анализирајући тренутни Куртијев положај и његове намере, портал посебан акценат ставља на косовско- албанску дијаспору која ће у августу свакако бити на КиМ, на годишњим одморима, а затим и на америчке председничке изборе крајем 2024. године и закључује да "Куртијева влада, изражавајући жељу да консолидује власт пре овог међународног догађаја, пажљиво темпира косовску политику у складу са глобалном динамиком".

"Албанијан пост" даље констатује да Куртијев "отпор европском предлогу, упркос његовом потенцијалу за мир и нормализацију, осликава портрет лидера који се бори са националистичким импулсима и сложеним међународним односима".

"Такав став ризикује да омете напредак Косова као међународно признате државе и иде на руку онима који можда намеравају да искористе ове слабости. Такође, Куртијев стил руковођења, обележен аутократским и популистичким тенденцијама, изазвао је забринутост", наводи портал и закључује да "Куртијева политичка игра није нова, ни без преседана у политичком блату Западног Балкана".

Коментаришући наводе "Албанијан поста", председник Матице Албанаца у Србији Демо Бериша констатује да су "ванредни избори за Куртија начин да опстане на власти".

"Он се управо избегавањем формирања Заједнице српских општина тренутно одржава на власти. Видели сте упутство власти у Приштини око поступка смене албанских градоначелника четири општине на северу Косова и Метохије, видели сте како су постављени термини, шта је све потребно урадити, у међувремену је било и тумачење РИК Косова да се та инцијатива мора поштовати. Ако би се све то испоштовало и ако би потписи 20 одсто бирача у појединим од четири општине били предати у наредних месец дана, то подразумева да би избори на северу могли бити одржани априла или маја месеца 2024. Верујем да ће Американци и Европска унија извршити притисак на Куртија и његову владу да се ЗСО мора формирати након спроведених локалних избора на северу КиМ што је претходно питање да се оформи ЗСО", каже Бериша за РТ Балкан.

Бериша поред овог подсећа и да је Курти "дошао на власт са обећањем да никада неће формирати ЗСО" и предвиђа да ће у ситуацији ако буде притиснут од стране Американца и ЕУ да у складу са Охридским споразумом формира ту заједницу, ванредни избори бити у том тренутку једини излаз за њега.

"Када су Куртијеви стручњаци изучили шта се када је реч о ЗСО предвиђа Охридским споразумом дошли су до закључка да је ту у питању неки, условно речено трећи ниво власти, међуорган између владе и општина, а то Курти никако неће прихватити, па је једини излаз за њега да иде на нове, ванредне изборе. Значи, у оном тренутку када се суочи са озбиљним притиском Америке и ЕУ по питању ЗСО, када више не буде имао ни један једини излаз, он ће дати оставку и довести до нових избора", каже Бериша.

Наш додаје да Курти у овом тренутку нема неких других нарочитих разлога за ванредне изборе. Наводи да, како је "економија је у катастрофалном стању", и како нема начина да се то стање скоро поправи, "Куртију једини излаз конфронтација са Србијом и нацртана мета на челу председника Србије".

"Ситуација на северу КиМ Куртију ће бити изборни слоган. Он сматра да је тиме што није формирао ЗСО и другим потезима које је у међувремену повукао, ставио север Косова под своју контролу. И то ће му, уз подршку дијаспоре, патриотску мантру да је успео да завлада тим простором, бити главни изборни аргументи. Друго, лето је, стиже дијаспора, а њему без дијаспоре нема спаса. Видите шта ради у Северној Македонији, његова партија ће званично учестовати на изборима у тој држави и то показује његову стару бољку да он себе сматра оцем нације и борцем за албанска права", каже Бериша.

Што се утицаја евентуалних ванредних парламентарних избора на дијалог Београда и Приштине тиче, председник Матице Албанаца у Србији сматра да ће они бити додатни аргумент и прилика Куртију да не испуни ништа од оног што је договорено у дијалогу Београд – Приштина, односно да испуњавање договора одложи до даљњег.

"Курти ће у сарадњи са неколико земаља, пре свега са земљама Квинте, до евентуалних локалних избора покушати да Север у потпуности стави под контролу. Други корак је разбијање јединства српске заједнице јер је то јединство већ начето. Код последњег гласања то се и показало јер је Српска листа узела само 70 одсто гласова што је изненађење, то је некад било непојмљиво. Наставиће са опробаним методама, биће нових хапшења, малтретирања, стварања атмосфере у којој за Србе на Северу КиМ нема живота", каже Бериша.

image