Србија и Балкан

РКС у Србији без налепница: Шта значи одлука Владе Србије о "слободи кретања за возила са КиМ"?

До детаљнијег техничког објашњења, Срби на Косову и Метохији тек наслућују да најновија одлука Владе Србије значи да ће возила са РКС таблицама у централну Србију од 1. јануара моћи без прелепљених симбола тзв. Косова
РКС у Србији без налепница: Шта значи одлука Владе Србије о "слободи кретања за возила са КиМ"?© РТ Балкан

У ишчекивању детаљнијег објашњења које је јуче изостало, Србима на Косову и Метохији, и северно и јужно од Ибра, иако наслућују шта тачно значи, није до краја јасна јучерашња одлука Владе Србије којом је "омогућена слобода кретања за возила са КиМ".

Главно питање на које још нема прецизног и дефинитивног одговора, али одговор већ сви наслућују, јесте да ли ова одлука значи укидање стикера - мере која је уведена септембра 2021. после барикада и велике кризе не северу КиМ, односно да ли ће од 1. јануара возила са РКС таблицама моћи у централну Србију без налепница преко симбола тзв. Косова?

Питање такође јесте и да ли ово значи и да ће од 1. јануара возила са ознакама градова у централној Србији, односно таблицама које издају органи МУП-а Србије, моћи на КиМ без стикера односно налепница преко симбола Републике Србије?

Следеће питање, на које такође сви наслућују одговор, али се техничко објашњење још чека, јесте да ли јучерашња одлука Владе Србије значи да ће органи Србије убудуће признавати саобраћајне дозволе, возачке дозволе, полисе осигурања које издају власти у Приштини?

Јучерашња одлука Владе Србије дошла је, иначе, десет дана од истека последњег рока који су власти у Приштини дале за пререгистрацију возила са КМ таблица на РКС ознаке и до ког је више од 4.000 возила на северу КиМ пререгистровано. Претпоставља се да је најмање толико возила у међувремену са КМ таблица пререгистровано на ознаке градова у централној Србији. У међувремену, са путева на северу, са улица у градовима нестало је возила са КМ таблица, а понека ова таблица може да се види на возилима која се више не могу употребљавати, паркираним по двориштима и око зграда.

Текст дисклејмера

Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ синоћ је објаснио да је ова одлука донета како би се "омогућила слобода кретања за сва возила" и да ће она "олакшати животе Србима на КиМ јер они највише користе административне прелазе".

Петковић је објаснио да је одлука која је донета јуче "обавеза Србије која је проистекла из споразума о слободи кретања из 2011. који је тада потписао Борко Стефановић а која се односила и на РКС таблице и на косовске личне карте, као и на увођење косовских возачких дозвола". Петковић је изнео очекивање и да косовска страна крене са имплементацијом својих обавеза, укључујући формирање ЗСО.

Директор Канцеларије за КиМ прочитао је синоћ, на конференцији за новинаре у Београду, и текст који ће стајати на дисклејмеру који ће бити постављен на административним прелазима између централне Србије и Косова.

"Омогућавање учешћа у саобраћају на путевима свих возила која су регистрована од стране привремених институција самоуправе у Приштини се врши искључиво из практичних разлога ради олакшавања положаја појединаца и омогућавања њихове слободе кретања и не може се тумачити као признавање једнострано проглашене независности 'Kосова', не прејудицира одређивање коначног статуса 'Kосова' и не може се тумачити као пристанак Београда на одступање од права гарантованих Резолуцијом Савета безбедности Уједињених Нација", стоји у дисклејмеру који је Петковић прочитао.

Иначе, возила са РКС таблицама могла су са Косова да уђу у централну Србију од почетка октобра 2021. године. Том решењу претходила је велика криза на северу КиМ, биле су постављене и барикаде, прелази Јариње и Брњак читавих две недеље били су блокирани. Према ранијем договору из 2016. а ороченом на пет година, 20. септембра 2021. истекле су последње таблице са неутралним КС ознакама. Косовски МУП тада је донео решење којим је уведено да се на прелазима издају привремене РКС таблице и то за сва возила са српским регистарским ознакама укључујући и возила из централне Србије и возила са ознакама градова на Косову. Пре тога, возачи са РКС таблицама морали су на прелазима, приликом уласка у централну Србију, да узму пробне таблице које издаје МУП Републике Србије.

На прелазе на северу КиМ тада је стигло много косовске полиције, много дугих цеви, Срби су одговорили барикадама и блокадом прелаза. После 14 дана пао је договор у Бриселу, уведен је систем стикера односно налепница, возила са РКС таблицама могла су у централну Србију али са прелепљеним симболима Косова, а возила са таблицама градова у централној Србији и она са ознакама КМ, ПР, итд. могла су на "Косово", али са прелепљеним симболима Републике Србије.

Систем стикера

После шест месеци, у априлу 2022. систем стикера је продужен, састанци у Бриселу на техничком нивоу нису у међувремену дали никакве резултате. Два месеца касније косовске власти донеле су нову одлуку о обавезном преласку са српских таблица које је за Србе са Косова издавао МУП Србије на РКС таблице. При истеку тог првог рока на Северу је августа 2022. избила нова криза, никле су нове барикаде, у Северној Митровици огласиле су се сирене, Јариње и Брњак су блокирани, широм градова Севера појавили су се графити "Нема предаје – КМ остаје". Више возила пререгистрованих на РКС наредних дана је на северу КиМ запаљено.

Долази до одлагања, па постављања новог рока за пререгистрацију, претњи казнама од стране Приштине Србима који своја возила не пререгиструју.

За првих месец дана рока пререгистраовно је само девет возила, затим још три, амерички званичници тада су од Приштине затражили да рок за пререгистрацију одложи на 10 месеци. Одговор из Приштине био је да се мера пререгистрације спроведе по фазама, до 21. априла 2023, предвиђене су најпре опомене за возаче, затим и казне од 150 евра, и најзад потпуно уклањање КМ таблица са улица и путева на "Косову".

Одговор Срба на ову меру Приштине био је напуштање институција. Срби запослени као полицајци у КПС почетком новембра 2022. скинули су униформе, саопштили да "неће кажњавати и опомињати своје суграђане". Убрзо су радна места напустили и Срби на северу КиМ запослени у правосуђу, локалној самоуправи... Две недеље касније, када је требало да почне примена мере кажњавања за оне који и даље управљају возилима са КМ таблицама у Северној Митровици појавили су се графити са поруком – "Од 21.11. обавеза је сваког отпор на сваком кораку".

Уследило је расписивање избора у четири општине не северу, најпре за 15. децембар а онда за крај априла 2023. године, које ће Срби бојкотовати а на њима са по неколико стотина гласова победити Албанци градоначелници.

Питање возачких дозвола

Криза око таблица на Северу тада је завршена договором у Бриселу, превиђено је да Србија више не издаје нове КМ талбице, док Приштина неће примењивати меру кажњавања за оне који управљају возилима са овим таблицама. Рок за пререгистрацију је остао.

Сада се Срби на северу КиМ питају шта ће бити са онима који овде имају пребивалиште а возила су у међувремену регистровали у централној Србији и када ће бити постављено и то питање, односно до када ће моћи да управљају тим возилима. Питање је такође и када ће се на удару власти у Приштини наћи они који имају пребивалиште у централној Србији, који су тамо регистровали возила, а живе на КиМ. Отворено је и питање возачких дозвола.

У међувремену рок за пререгистрацију возила на РКС таблице на северу КиМ више пута је продужаван, резултат је оно што се сада може видети на путевима на северу КиМ са којих је КМ таблица потпуно нестало. Једино су на улицама, по зградама у Северној Митровици остали избледели графити – "Нема предаје КМ остаје", чисто као сведоци једног времена.

Неки Срби, дубоко разочарани, јутрос кажу и као – "симбол заблуда" и симбол још понечег...

image
VV inauguration
banner