Србија и Балкан

Завршава се попис у Црној Гори: Коме данас није у интересу "претеран" раст српског фактора?

Неки циљ (западних адреса) би био да удео српског становништва не пређе 35 посто, као и да српски језик ипак не освоји апсолутну већину, каже за РТ Балкан Бошко Вукићевић, политички аналитичар из Подгорице
Завршава се попис у Црној Гори: Коме данас није у интересу "претеран" раст српског фактора?Getty © Darko Bandic/Newsmakers

Дуго очекивани, од неких веома прижељкиван, другима веома стресан процес, многи ће рећи и први слободан у последњих неколико деценија, попис становништва у Црној Гори који је почео 3. децембра завршава се данас. Управа за статистику Црне Горе, Монстат, сада има законски рок од 30 дана да објави прве, прелиминарне резултате.

У Црној Гори данас је последњи дан пописа становништва, а према
речима директора Управе за статистику (Монстат) Мирослава Пејовића до сада је пописано 627.340 особа, 201.935 домаћинстава и 365.139 станова.

Претходни попис у овој држави одржан је од 1. до 15. априла 2011. године и тада је пописано 620.029 становника. У међувремену, попис је више пута одлаган најпре због пандемије короне, у последњих неколико месеци још два пута због захтева опозиције који су у међувремену, све до последњег испуњени од нове црногорске владе Милојка Спајића.

Бошко Вукићевић, политички аналитичар из Подгорице  уз констатацију да се садашњи попис одржава "у амбијенту пост-диктаторске Црне Горе", подсећа да су за "време режима Мила Ђукановића аутократске власти биле у ситуацији да кривотворе, у сопствену корист, резултате свих изборних изјашњавања, као и пописа становништва". 

"То се чинило путем разних уцена, претњи, притисака на одређени део становништва како би се они изјаснили другачије него што у стварности осећају. Осим тога, нова извршна власт је, што се одржавања новог пописа тиче и у сврху спречавања његовог бојкота, изашла у сусрет свим захтевима ДПС-а и сателита. Између свега осталог, предвиђена је и израда софтвера за накнадно проверавање унетих података, па су и у том смислу услови за одржавање новог пописа неупоредиво повољнији у односу на раније прилике", каже Вукићевић за РТ Балкан.

Сам процес пописа протекао је, ако се изузме пар инцидената око објављивања пописница и "пиши-бриши" оловака чији се траг када се изложи благом извору топлоте изгуби, и због којих је десетак пописивача и инструктора добило отказе а како је најављено вероватно ће се суочити и са полицијом и истражним судијама, протекао је мирно, без већих трзавица. 

Званичних процена онога што Црну Гору у овом тренутну највише интересује, а то су одговори на питања колико је у држави Црногораца а колико Срба и колико народа у Црној Гори говори црногорски а колико српски, за сада нема. Подаци који су до сада објављени само су потврдили оно што је у Црној Гори видљиво голим оком, а то је да је од укупно 25 црногорских општина, у 13, углавном са севера, пописано мање становника него у 2011. године.

"Што се самих резултата пописа тиче, имајући у виду пре свега изјашњавање о националној, верској и језичкој припадности, неопходно је примети неколико ствари. Пре свега, након епохалног тријумфа литијског покрета и пораза антисрпског режима Мила Ђукановића на свим наредним изборима, био је очекиван значајан пораст удела српског становништва у укупној популацији Црне Горе. Такав пораст српског фактора, у односу на претходни попис становништва, део је историјског процеса враћања наше земље њеном стварном идентитету", речи су Вукићевића. 

Наш саговорник примећује, међутим, да "одређеним иностраним адресама, које су свесне извесности раста српског фактора, није у интересу да то повећање буде претерано".

"Њихови разлози су евидентни: враћање Црне Горе свом изворном идентитету могло би, на дуже стазе, угрозити нека спољнополитичка опредељења која нису у складу са вековима историјског трајања наше земље, њеним моралним вредностима и изборима. Нема сумње да су упутство за, тек, "дозирани" раст српског фактора западне адресе упутиле домаћим "извођачима радова". У том смислу, може се уочити да умањење пораста српске популације одговара ДПС -у и његовим сателитима, али и сегментима нове власти, која је, аутоматски и без консултација с грађанима, у потпуности прихватила сва спољнополитичка опредјељења бившег режима", каже Вукићевић. 

Он додаје да "није згорег поновити да је међу тим спољнополитичким координатама неупитно чланство у НАТО -у, као и беспоговорно следовање свих директива ЕУ, па и оних које су у очигледној колизији са националним интересима државе (као што је увођење санкција Руској Федерацији, које наноси немјерљиву штету домаћој привреди)".

"На тај начин, долазимо до наизглед парадоксалног закључка: неким припадницима нове политичке класе, који су тренутно у позицији власти, а национално се изјашњавају као Срби - не одговара велики раст удела српског становништва. Очигледно, од повратка Црне Горе себи, њима је преча фотеља", уверен је Вукићевић.

Он примећује и да су "умањени раст српског фактора на управо завршеном попису западне адресе могле покушати да остваре на више начина".

"Пристизале су информације са терена да многи пописивачи (изабрани од стране разних партија) спроводе суптилне методе убјеђивања како би чланове неких домаћинстава натјерали да се изјасне друкчије него што су мислили. Осим тога, одлука да попис буде временски продужен, како би било омогућено изјашњавање "подобној дијаспори" (која је традиционални гласачки бастион претходног режима) - такође је индикативна. Неки циљ би био да удио српског становништва не пређе 35 посто, као и да српски језик ипак не освоји апсолутну већину. Да ли ће се те жеље западних центара моћи и њихових домаћих извођача радова и остварити - остаје да видимо", закључује Вукичевић. 

Последњи објављени податак, онај од пре два дана, 26. децембра, потврђује да је у Црној Гори до тог датума пописани 618.351 лице, нешто мање него него 2011, док је у тек 69 случајева потврђено одбијање пописа. Пописано је и 199.081 домаћинство и 356.464 стана.

Иначе, на последњем попису, одржаном у време када су темељи власти Мила Ђукановића били недодирљиви, чврсти као стење на Ловћену, и за који данас многи кажу да је одржан у атмосфери притисака, уцена, пописног инжињеринга у корист владајуће структуре, 278.865 пописаних или 44,98 посто изјаснили су се као Црногорци, 178.110, или 28,73 посто као Срби. Истовремено, тај попис показао је да 265.895 становника или 42,88 посто говори српски а 229.251 или 36,97 посто црногрски.

image